Πολλές φορές οι μαθητές, βρίσκουν πιο ενδιαφέρουσα την μάθηση όταν αυτή συνδέεται με καταστάσεις της πραγματικής ζωής. Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, θα μπορούσαν  να ενεργοποιήσουν την συμμετοχή των παιδιών, καθώς χρησιμοποιούν διάφορα τεχνικά μέσα, όπως εικόνα, σύμβολο, ήχο, κίνηση, μικρόκοσμος και οι προσομοιώσεις.

Ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διδακτική του αναπνευστικού συστήματος ζωικών οργανισμών σε παιδιά τελευταίων τάξεων δημοτικού ή γυμνασίου βρίσκεται στην πλατφόρμα του φωτόδεντρου.

Στόχος του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι να συνδέσουν οι μαθητές έννοιες μεταξύ τους, όπως είναι η δύσπνοια με το άσθμα μέσω ενός μνημονικού παιχνιδιού. Στο παιχνίδι αυτό, δίνονται σε κρυμένες καρτέλες διαφορετικές έννοιες, οι οποίες συνδέονται με το αναπνευστικό σύστημα και ο μαθητής προσπαθώντας να θυμηθεί ποια έννοια βρίσκεται σε ποια καρτέλα, πρέπει να συνδέσει τις έννοιες μεταξύ τους. Η παρακάτω εικόνα αποτελεί στιγμιότυπο απο το παιχνίδι όπου φαίνεται το κάπνισμα να συνδέεται με την πίσσα.

 

 

 

 

 

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί εκτός απο  ένα παιχνίδι εξάσκησης  δυνατοτήτων της μνήμης, αποτελεί και μια ευκαιρία ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν νέες γνώσεις για τα στοιχεία του αναπνευστικού συστήματος του ζωικού κόσμου ή να ανακαλέσουν πρότερες γνώσεις για αυτά.

4 thoughts on “Παιχνίδι και βιολογία”

  1. Πολύ καλή ανάρτηση. Οπότε, πώς σκέφτεσαι ότι θα μπορούσε το εν λόγω παιχνίδι να χρησιμοποιηθεί π.χ. με παιδιά προσχολικής ή δημοτικής εκπαίδευσης;
    Μη βάζεις το σύνδεσμο ολόκληρο, ενσωμάτωσέ τον σε κάποια λέξη.

    1. Σε παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης, μετά απο κάποια δραστηριότητα που θα αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

        1. Ναι, θα μπορούσαμε για παράδειγμα να είχαμε δείξει στα παιδιά νωρίτερα ένα βίντεο σχετικό με το συγκεκριμένο θέμα. Στη συνέχεια, να μιλούσαμε στα παιδιά δίνοντας κάποιες επιπλέον επεξηγήσεις αναλόγως με το βίντεο. Έπειτα, να ακολουθούσε η δραστηριότητα με το παιχνίδι και ανάλογα με τις δυσκολίες των παιδιών να φτιάχναμε κάτι σαν πλάνο, σχεδιάζοντας τη διαδοχική σειρά που θα επεξηγούσαμε ό,τι χρειάζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *