Το wiki είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέτουν, να τροποποιούν ή να διαγράφουν το περιεχόμενό της σε συνεργασία με άλλους χρήστες. Ενώ το wiki είναι ένα είδος συστήματος διαχείρισης περιεχομένου, διαφέρει από ένα ιστολόγιο ή περισσότερα άλλα τέτοια συστήματα από το γεγονός ότι το περιεχόμενο δημιουργείται χωρίς κάποιον ορισμένο ιδιοκτήτη ή κάτοχο.

Στην εκπαιδευτική διαδικασία η εφαρμογή αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει σε περιπτώσεις ομαδικών εργασιών, όπως εργασίες Περιβαλλοντικής Ομάδας, Ερευνητικές Εργασίες αλλά και μικρότερης κλίμακας εργασίες σε κάποια ενότητα της διδακτέας ύλης. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της συνεργασίας και τς ομαδικότητας αλλά και του αναστοχασμού.

Κατά την εξάσκηση στη χρήση της εφαρμογής Wiki έγινε μεταφορά σε μια σελίδα wiki των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων Θετικής Κατεύθυνσης του 2007, επιδιώκοντας να διατηρηθεί κατά το δυνατόν η μορφοποίηση του κειμένου. Στόχος της άσκησης αυτής είναι η εξοικείωση με την εφαρμογή και το βασικό κώδικα του Wiki.

Η πρώτη σελίδα του μηνύματος των θεμάτων που δόθηκε στους μαθητές φαίνεται στην εικόνα 1. Στην εικόνα 2 που ακολουθεί φαίνεται η σελίδα wiki στην οποία μεταφέρθηκε το κείμενο

Εικόνα 1: Η εμφάνιση των θεμάτων όπως δόθηκαν στους μαθητές (pdf)
Εικόνα 2: Η εμφάνιση των θεμάτων από τη σελίδα wiki

Για να γίνει η μορφοποίηση του κειμένου αξιοποιήθηκαν κάποια από τα στοιχεία του βασικού κώδικα wiki. Στην εικόνα 3 φαίνεται απόσπασμα του κώδικα αυτού

Εικόνα 3: Απόσπασμα του κώδικα wiki