Υπάρχει κάποια παράγραφος στο σχολικό βιβλίο που έχει πάρα πολλές έννοιες; Είναι δύσκολο να γίνει εύκολα κατανοητή στους μαθητές; Ας φτιάξουμε έναν εννοιολογικό χάρτη!!!
Η ανάδειξη των εννοιών-κλειδιά μιας θεματικής ενότητας και των μεταξύ τους σχέσεων, ωθεί τους μαθητές τους να ακολουθήσουν νοητικές διαδρομές που θα τους οδηγήσουν στην οικοδόμηση της νέας γνώσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο εννοιολογικός χάρτης λειτουργεί ως εργαλείο διδασκαλίας και μάθησης που οργανώνει μια περιοχή γνώσης. Βέβαια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο συλλογής των εναλλακτικών ιδεών ή των προηγούμενων γνώσεων των μαθητών, καθώς και ως εργαλείο αξιολόγησης των μαθητών. Δηλαδή, αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών, το οποίο αξιοποιείται τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους ερευνητές των φυσικών επιστημών, για την οργάνωση των σκέψεών τους και την οικοδόμηση μιας ερευνητικής περιοχής.
Για την κατασκευή των εννοιολογικών χαρτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή CmapTools, ένα δωρεάν λογισμικό κατασκευής και επίδειξης εννοιολογικών χαρτών. Οι εννοιολογικοί χάρτες παρατίθενται έτοιμοι στο παρόν σενάριο. Για να κατεβάσετε το λογισμικό επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://cmap.ihmc.us/download/index.php και συμπληρώστε την προαπαιτούμενη φόρμα για να εγκαταστήσετε το λογισμικό. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, δημιουργείται αυτόματα στον φάκελο «Έγγραφα» (“Documents”) ένας υποφάκελος με τον τίτλο «My Cmaps» όπου θα αποθηκεύονται αυτόματα οι εννοιολογικοί χάρτες που δημιουργείτε.
Στην περίπτωση που δεν έχετε χώρο στον υπολογιστή σας ή δεν θέλετε να κατεβάσετε την εφαρμογή, η ίδια εφαρμογή έχει και διαδικτυακή μορφή, ως νέφος (cloud). Μπορείτε, λοιπόν, να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://cmapcloud.ihmc.us/ , να κάνετε εγγραφή ως νέος χρήστης και ΔΩΡΕΑΝ να επεξεργάζεστε ή να χρησιμοποιείτε οπουδήποτε τους εννοιολογικούς χάρτες που κατασκευάσατε!
Η χρήση της πλατφόρμας είναι σχετικά απλή. Αφότου συνδεθείτε στην ιστοσελίδα επιλέγετε το “Start Building Your Cmaps“. Το παράθυρο που σας ανοίγει είναι παρόμοιο με εκείνο που εμφανίζεται στην εφαρμογή που κατεβάζουμε στον υπολογιστή. Με διπλό κλικ τοποθετούμε ένα κουτάκι όπου γράφουμε την κεντρική μας έννοια. Επιλέγοντας αυτό το κουτάκι, βλέπουμε από επάνω του μία επιλογή με δύο βέλη. Αν πατήσουμε την επιλογή και μετά οπουδήποτε αλλού στον κενό χώρο, δημιουργείται μία σύνδεση στα κουτάκια. Μπορούμε στο νέο κουτάκι να γράψουμε την επόμενη έννοια και επάνω στο βελάκι τη συνδετική λέξη που ενώνει τις δύο έννοιες. Έτσι, όποιος προσπαθήσει να “διαβάσει” το σχεδιάγραμμα, καταλήγει με την ίδια πρόταση που είχαμε εμείς στο μυαλό μας.
Εκτός από απλές λέξεις, το Cmap επιτρέπει την εισαγωγή φωτογραφιών. Στη διαδικτυακή μορφή (cloud), προκειμένου να προσθέσετε μία φωτογραφία σε κάποιο κουτάκι, πρέπει να πάτε στο “Cmaps & Resources” και να σύρετε το αρχείο της φωτογραφίας, ώστε να ανεβεί στο νέφος. Αφού ανεβάσετε τη φωτογραφία, σύρετε τη φωτογραφία αυτή πάνω στο κουτάκι όπου θέλετε να εμφανίζεται. Στην κατεβασμένη εφαρμογή του CmapTools, κάνετε δεξί κλικ πάνω από το κουτάκι που θέλετε να εισάγετε τη φωτογραφία και επιλέγετε “Add&Edit Links to Resources”. Από εκεί επιλέγετε τον φάκελο όπου έχετε τη φωτογραφία και τελικά επιλέγετε την επιθυμητή φωτογραφία.
Μη ξεχνάτε να αλλάζετε χρώματα και σχέδια στα κουτάκια των εννοιών ώστε να μην είναι μουντός ο εννοιολογικός σας χάρτης! Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατασκευάζετε έναν χάρτη όπως ο παρακάτω:
Εικόνα 1: Επέλεξα να κατασκευάσω έναν εννοιολογικό χάρτη για το κεφάλαιο 6 του Β’ τεύχους της Βιολογίας Γ’ λυκείου που αφορά τις Μεταλλάξεις.