Ο όρος bullying αποτελεί έναν νεοεισαχθέντα στη σχολική ζωή όρο για να περιγράψει φαινόμενα βίας που συμβαίνουν εντός σχολικού περιβάλλοντος. Στο wikipedia διαβάζει κανείς:

Ο εκφοβισμός (αγγλ. bullying) αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Παρά την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας (ανάλογα με το αν αφορά τον προϊστάμενο ή το αφεντικό, μιλάμε για ηθική παρενόχληση ή τοξικό ηγέτη). Είναι μια μορφή κακοποίησης ή εξαναγκασμού. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος[1].

Ο όμιλος IKEA αποφάσισε να κάνει ένα κοινωνικό πείραμα, όπου αντί για ανθρώπους χρησιμοποίησε φυτά. Συγκεκριμένα στα πλαίσια του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν δύο φυτά του γένους Dracaena, τα οποία εγκαταστάθηκαν σε μία σχολική τάξη. Παράλληλα ζήτησαν από τους μαθητές να ηχογραφήσουν κάποια μηνύματα- μισά με συγχαρητήρια και τα υπόλοιπα μισά με κακίες και μηνύματα μίσους. Τα ηχητικά αυτά ντοκουμέντα έπαιζαν για 30 ημέρες-τα πρώτα στο ένα φυτό, τα δεύτερο στο άλλο φυτό. Και τα δύο φυτά είχαν την ίδια φροντίδα αναφορικά με την τροφή, το διαθέσιμο νερό και το λίπασμα. Τα αποτελέσματα, όμως, ήταν διαφορετικά- το ένα φυτό που “άκουγε” τα θετικά μηνύματα αναπτύχθηκε κανονικά, ενώ το άλλο όχι.

Τα δύο φυτά του γένους Dracaena μετά από 30 ημέρες έκθεσης στα ηχητικά μηνύματα στα πλαίσια του πειράματος.
Πηγή: treehugger

Το εν λόγω πείραμα αποτελεί απόδειξη πως τα φυτά έχουν “νου”, αφού μπορούν να αντιληφθούν τα εξωτερικά ερεθίσματα και ν’ αντιδράσουν αναλόγως. Φυσικά το πείραμα αυτό αποσκοπεί περισσότερο στην κοινωνική διάσταση- να αντιληφθούν τα παιδιά τις τρομερές συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού.

Το βίντεο του πολύ ενδιαφέροντος πειράματος μπορείτε να το δείτε εδώ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

2 thoughts on “Πώς αντιδρούν τα φυτά στο bullying;”

  1. 1. Μη βάζεις ως βιβλιογραφία όλο το σύνδεσμο, βάλε ένα μικρό κείμενο και να κάνουμε κλικ πάνω σε αυτό.
    2. Βάλε τους συνδέσμους να ανοίγουν σε νέες σελίδες.
    3. Δηλαδή τι εξήγηση τελικά δόθηκε για το διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης των φυτών;

  2. Πολύ ενδιαφέρον! (Αυτό βέβαια αν το δουν οι βιγκαν θα σταματήσουν να τρώνε εντελώς! 😁)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *