Βικιπαίδεια

Η Βικιπαίδεια (αγγλικά: Wikipedia, γουικιπίντια) είναι διεθνής, παγκόσμια, ψηφιακή, διαδικτυακή, ελεύθερου περιεχομένου, εγκυκλοπαίδεια, που βασίζεται σε ένα μοντέλο ανοικτό στη σύνταξη του περιεχομένου της.

Γράφεται και αναπτύσσεται συνεργατικά από εθελοντές με το λογισμικό wiki, κάτι που σημαίνει ότι λήμματα μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα. Λήμματα της Βικιπαίδειας αναφέρονται τακτικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ή αλλιώς M.M.E.) και τον ακαδημαϊκό κόσμο, που την εγκωμιάζουν για τη δωρεάν διανομή και έκδοσή της καθώς και για το ευρύ φάσμα που καλύπτει. Οι συντάκτες ενθαρρύνονται να τηρούν μια πολιτική “ουδετερότητας“, κάτω από την οποία οι διάφορες απόψεις συγκεντρώνονται, χωρίς να γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί μια αντικειμενική αλήθεια.

Eξαιτίας του τεράστιου αριθμού των συμμετεχόντων όλων των ιδεολογιών και εθνικοτήτων, η Βικιπαίδεια είναι αφοσιωμένη στο να εκθέτει τα λήμματά της όσο πιο αμερόληπτα γίνεται. Ο σκοπός δεν είναι να εκτεθούν τα λήμματα από μία “αντικειμενική” οπτική γωνία—αυτή είναι μια κοινή παρανόηση του κανόνα—αλλά η δίκαιη και αμερόληπτη παρουσίαση όλων των απόψεων επί ενός θέματος.

Τί είναι το Wiki

Ένα Wiki είναι συνήθως μία ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν, ή να επεξεργαστούν το περιεχόμενό της, πολύ γρήγορα και εύκολα, χωρίς να έχουν κάνει υποχρεωτικά εγγραφή. Έτσι, διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου.
Αυτό που στην ουσία κάνει ένα σύστημα wiki είναι να απλοποιεί τη διαδικασία δημιουργίας σελίδων HTML και να καταγράφει κάθε μεμονωμένη αλλαγή που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε σε οποιαδήποτε στιγμή μια σελίδα να μπορεί να επανέλθει σε κάποια από τις προηγούμενες καταστάσεις της.
Πολλές φορές το Wiki περιλαμβάνει εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν την κατάστασή του. Μπορεί ακόμη να παρέχει στους χρήστες κάποιο χώρο για να συζητούν διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα το περιεχόμενο που προστίθεται στο site.
Η λέξη Wiki ερμηνεύεται μερικές φορές ως ακρώνυμο για το «What I know is» δηλαδή «Αυτό που εγώ ξέρω είναι». Είναι μια χαρακτηριστική φράση για τον τρόπο λειτουργίας του Wiki: ο κάθε χρήστης που συμμετέχει στη συγγραφή κάποιου έργου προσθέτει την προσωπική του γνώση, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τη μοιράζονται.

Η εργασία μας

Στην εργασία αυτή αφού μάθαμε να χρησιμοποιούμε τη βικιπαίδεια, φτιάξαμε την προσωπική σας σελίδα με δύο ενότητες: Στην πρώτη γράψαμε κάτι σχετικό με το προφίλ μας ενώ στη δεύτερη ένα κείμενο (μία παράγραφο) που να απαντά στο γιατί οι ΤΠΕ βοηθούν στη Διδακτική της Βιολογίας. Έπειτα κάναμε μία πραγματική συνεισφορά σε κάποιο πραγματικό άρθρο της Βικιπαίδειας. Τέλος, λάβαμε ένα κείμενο με θέματα πανελληνίων εξετάσεων. Το κείμενο περιείχε μοφοροποιήσεις, εικόνες, κτλ και κληθήκαμε αυτό το κείμενο με τις ίδιες μορφοποιήσεις να το μεταφέρουμε σε μία σελίδα wiki.

Wiki στην εκπαίδευση

Το wiki κερδίζει την  προσοχή της εκπαίδευσης, ως ιδανικό εργαλείο για το αυξανόμενο ποσό συλλογικής εργασίας που γίνεται και από τους σπουδαστές και από τους εκπαιδευτικούς.

Παρακάτω βλέπουμε τις σημαντικότερες εφαρμογές και τρόπους χρήσης των wikis στην εκπαίδευση.

Wikis που αρχικά δημιουργούνται από τους μαθητές

  • Ομαδικές εργασίες (group assignments).
  • Συζητήσεις ομάδας (group debates)
  • Σελίδες αυτοβοήθειας (peer self-help pages). Μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν wiki για να βοηθήσουν άλλους συμμαθητές τους.
  • Ανατροφοδότηση των μαθητών προς τους καθηγητές (student feedback to teacher), πχ με χρήση ερωτηματολογίων.
  • Ατομικά χαρτοφυλάκια (individual portfolios)

Wikis που δημιουργούνται και από καθηγητές και από μαθητές

  • Βαθμολογικό σύστημα για τις εργασίες (marking schemes for assignments).
  • Θεματικά γλωσσάρια (subject glossaries).
  • Συχνές ερωτήσεις (frequently asked questions). Μαθητές θέτουν ερωτήσεις και οι καθηγητές τις απαντούν.
  • Δημιουργία χώρου συζήτησης (forum) μεταξύ μαθητών και καθηγητών.
  • Δημιουργία μελέτης περιπτώσεων (case studies) και αναφορές τομέων (field reports).
  • Δημιουργία, δημοσίευση πρακτικών συνάντησης (meeting minutes).

Wikis που δημιουργήθηκαν από άλλους και είναι δημόσια διαθέσιμα

  • Η μελέτη μιας υπάρχουσας σελίδας wiki, το ιστορικό αναθεώρησης και οι σελίδες συζήτησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπο για το πως κατασκευάζεται η γνώση.
  • Η ανάπτυξη της έρευνας και των δεξιοτήτων σύνταξης εγγράφου μέσω της συμβολής σε ένα υπάρχον wiki.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

2 Replies to “Wiki”

  1. anmel says:

    Πολύ ενδιαφέρουσες οι εφαρμογές που αναφέρεις! Να τα εντάξουμε και στις δραστηριότητες της ομαδικής εργασίας μας;

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *