Τι είναι άραγε το κύτταρο;

Πολλοί από εσάς θα αναρωτιούνται: “Μα τι είναι επιτέλους αυτό το κύτταρο; Και με τι μοιάζει; Και πόσο μεγάλο είναι; Έφτασε λοιπόν η στιγμή να λύσουμε παρέα τις πιο πάνω εύλογες απορίες..

Κύτταρο είναι η μονάδα ζωής. Όπως ένα σπίτι αποτελείται από τούβλα, έτσι και ένας οργανισμός αποτελείται από κύτταρα.

Και τι να είναι άραγε οι μονοκύτταροι οργανισμοί και τι οι πολυκύτταροι; Τι τα ευκαριωτικά κύτταρα και τι τα προκαριωτικά;

Μα φυσικά οι μονοκύτταροι οργανισμοί είναι τόσο μικροσκοπικοί, που αποτελούνται από ένα και μόνο κύτταρο. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν έχουν πυρήνα(προκαρυώτες). Αντιθέτως οι πολυκύτταροι οργανισμοί αποτελούνται από πολλά κύτταρα και έχουν πυρήνα(ευκαρυώτες). Ας δούμε κάποια παραδείγματα..

Μονοκύτταροι οργανισμοί-Προκαρυώτες:

 

Πολυκύτταροι Οργανισμοί-Ευκαρυώτες:

Πηγές εικόνων:

Βακτήρια-Εικ.1,Βακτήρια-Εικ.2 

Αλεπουδάκι-Εικ.1,Μωράκι-Εικ.2 

Πιο συγκεκριμένα, μονοκύτταροι οργανισμοί είναι κάποια είδη πρωτίστων,μηκύτων κτλ και πολυκύτταροι οργανισμοί είναι ότι μας περιβάλει, δηλαδή τα ζώα και τα φυτά. Κάτι πολύ σημαντικό..

Εσύ είσαι ένας πολυκύτταρος οργανισμός, όπως και εγώ. Συμπερασματικά οι άνθρωποι ανήκουν στην κατηγορία των πολυκύτταρων οργανισμών.

Ολοκληρώνοντας, ας παρατηρήσουμε στο πιο κάτω  βίντεο κάτι αρκετά ενδιαφέρον. Την κίνηση ενός μονοκύτταρου οργανισμού, μιας αμοιβάδας:

Περισσότερες πληροφορίες για την δομή του  προκαρυωτικού κυττάρου μπορείτε να βρείτε στο πιο κάτω σύνδεσμο:

Δομή-Λειτουργία προκαρυωτικού κυττάρου

Απώτερος στόχος της πιο πάνω διδασκαλίας είναι, μαθητές Γ’ γυμνασίου να εξοικειωθούν με έννοιες όπως του: Τι είναι το κύτταρο; Γιατί αυτό να διακρίνεται σε ευκαριωτικό και  πρωκαριωτικό; Ποια η κύρια τους διαφορά, καθώς και σε τι αναφερόμαστε όταν μιλάμε για μονοκύτταρους και πολυκύτταρους οργανισμούς.

1 thought on “Τι είναι άραγε το κύτταρο;

  1. Παναγιώτης Στασινάκης

    Πολύ καλό προτεινόμενο υλικό. Πρότεινε ορισμένους τρόπους με τους οποίους εκτιμάς ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Βάλε τους συνδέσμους να ανοίγουν σε νέο παράθυρο/καρτέλα.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *