“Διαδικτυακός Εκπαιδευτικός”

Μάλιστα! Εκτός από εν δυνάμει δασκάλα στον όμορφο κόσμο της ανθρωπότητας, λόγο του μεταπτυχιακού προγράμματος που συμμετέχω στην παρούσα φάση “Διδακτική της βιολογίας” διαδραμάτισα και τον ρόλο του “Διαδικτυακού εκπαιδευτικού”. Πως; Mέσω της εκπληκτικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας “Moodle”.

Βέβαια, μόλις αντίκρισα αυτό που έπρεπε να κάνω δεν είχα και ακριβώς την ίδια αντίδραση! Μόνο τα κλάματα δεν είχα βάλει. Ένιωθα ότι ήμουν στα ρηχά και πνιγόμουν.

Και κάπου εκεί, λίγο η θρησκεία, λίγο η γιόγκα και ο μεγαλοδύναμος ας έβαζαν το χέρι τους! Ωστόσο, σκέφτηκα και είπα “Μία είναι η σωτήρια”. Άρχισα λοιπόν τα πάτερ ημών, τα σταυροκοπιάσματα και τις βαθιές αναπνοές.. Έπειτα όμως σκέφτηκα λίγο πιο λογικά και είπα: “Μαρία, βλέπεις μόνα τους τα πάτερ ημών και οι αναπνοές δεν μπορούν να βοηθήσουν και πολύ.

Μα οι απορίες ήταν πολλές!Απορίες βουνό!Άλυτες απορίες!

“Τι να κάνει τώρα αυτό; Πως βάζω σύνδεσμο URL; Πως τοποθετώ βίντεο; Φόρουμ; Αυτό μας έλειπε! Quiz;;;;;;; Εγώ θα να κάνω quiz;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Ποπό! Πόσα στοιχεία ακόμη θα μου φανερώσει αυτή πλατφόρμα! Σαν γκρίζο σύννεφο φαντάζουν όλα αυτά στο κεφάλι μου!”

Πάμε Μαρία! Τοποθέτησε τις σκέψεις σου σε μια σειρά, φαντάσου ότι βρίσκεσαι στην αληθινή σου τάξη και.. Αρχίζουμε!

Και κάπως έτσι, χωρίς πολλά πολλά άρχισα! Στόχοι-εμπέδωση-επέκταση-κατανόηση. Αυτά είχα κατά νου! Βήμα-βήμα, προσάρμοσα λοιπόν τα τέσσερα πιο πάνω στοιχεία στην διαδικασία του διαδικτυακού μου μαθήματος και όλα φάνηκαν πιο εύκολα! Σε λίγες ώρες (έτσι μεταξύ μας, σε πολλές ώρες) το μάθημα “Τα Φυτά” σε μαθητές Στ’ δημοτικού ήταν έτοιμο!

Δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του μαθήματος μου, φόρουμ συζητήσεων, ερωτηματολόγιο και άλλα πολλά ανέμεναν τους μαθητές μου σε μια περιπέτεια εξερεύνησης στο μαγικό κόσμο της μάθησης, σε ένα οικείο και πάνω από όλα διασκεδαστικό περιβάλλον για αυτούς.

Εν τέλει αν και δεν το ευελπιστούσα, μετά από πολλή υπομονή και επιμονή.. Και μάθημα έστησα.. Και φόρουμ δημιούργησα.. Και βίντεο, και φωτογραφία τοποθέτησα.. και σύνδεσμο URL έβαλα.. και Quiz έμαθα να φτιάχνω! Και όχι μόνο ένα, αλλά πέντε διαφορετικού τύπου!

Ότι πιο χρήσιμο μπορεί να βρει κανείς μέσα στο διαδίκτυο.

Κοίτα να δεις τι ανακαλύπτει κανείς μέσα από το μάθημα του κ.Στασινάνη “Εκπαιδευτική Τεχνολογία – Πολυμέσα στη Διδασκαλία της Βιολογίας”.

Υ.Γ: Οι πιο κάτω φωτογραφίες αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία του δικού μου “Γολγοθά”.

Εισαγωγή μαθήματος.
Απόσπασμα φάσης εμπέδωσης-επέκτασης μαθήματος.
Μαθαίνοντας την διαδικασία της φωτοσύνθεσης μέσω της πιο πάνω άσκησης!

Ηθικό δίδαγμα: Μπορεί να αργήσουμε να γνωρίσουμε την επιτυχία, αλλά κάπου μας περιμένει χαμογελαστή.

Και επίσημα, δηλώνω περήφανα μέλος της “κοινότητας” Βικιπαίδεια.

Το μάθημα “Εκπαιδευτική Τεχνολογία – Πολυμέσα στη Διδασκαλία της Βιολογίας” του μεταπτυχιακού προγράμματος “Διδακτική της Βιολογίας” όπου και συμμετέχω την παρούσα φάση της ζωής μου, αποτέλεσε αφορμή στο να συμβάλω και εγώ με το δικό μου τρόπο στην “κοινότητα” της Βικιπίδεια, δηλώνοντας περήφανα ένας μικρός αρθρογράφος αυτής. Θα μπορούσε άραγε κάποιος, να αισθανθεί κάτι λιγότερο; Δεν νομίζω. Εξάλλου, δεν φαντάζει και δα μικρό, να μπορεί να διαβάζει ένας ολόκληρος κόσμος, πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους ΧΑΡΙΣ ΕΣΕΝΑ!

Λίγα λόγια για εμένα λοιπόν, μια παράγραφος για την χρησιμότητα των ΤΠΕ στην διδακτική της βιολογίας, ένας εσωτερικός σύνδεσμος για την χρήση των νέων τεχνολογιών στο τομέα της εκπαίδευσης και μια δική μου συνεισφορά σε προϋπάρχον άρθρο της βικιπαίδειας για την δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία του χρωμοσώματος, κατέστησαν αρκετά για να με ανακηρύξουν και επίσημα αρθρογράφο σε αυτή.

Στις πιο κάτω φωτογραφίες, μπορείτε να καμαρώσετε και εσείς, κάποιες ενδείξεις των επιτευγμάτων μου:

Ολοκληρώνοντας, μπορείτε να παρατηρήσετε εκτενέστερα τα όσα έχω επισυνάψει πιο πάνω
στους πιο κάτω συνδέσμους:

Mapavlou/Χρήση των νέων τεχνολογιών στην διδακτική της βιολογίας.

Η  χρήση των νέων τεχνολογιών στο τομέα της εκπαίδευσης.

Η δομή, η οργάνωση και η λειτουργία του χρωμοσώματος.
Μάθαμε και το κώδικα wiki.

Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος “Διδακτική της Βιολογίας”, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είχαμε την… τύχη να έχουμε στο πρόγραμμα σπουδών μας το μάθημα “Εκπαιδευτική Τεχνολογία – Πολυμέσα στη Διδασκαλία της Βιολογίας”. O πολυαγαπημένος μας διδάσκον, κύριος Παναγιώτης Στασινάκης είχε αρκετές προσδοκίες από εμάς (όπως θα παρατηρήσετε και εσείς πιο κάτω). Μμμμ..Έτσι ακριβώς! Δώστου εργασία μέχρι το τέλος του εξαμήνου και για μας.. Άγιος ο θεός!

Ωστόσο, κατέφθασαν τα Χριστούγεννα και ένα φανταστικό δώρο μας ανέμενε. Βικιπαίδεια και κώδικας “wiki”. Εμείς, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να αναρωτιόμαστε “Τι να ναι αυτό πάλι;”

Εν τέλει δεν ήταν και τόσο δύσκολο! Μην σας πω το βρήκα και αρκετά ενδιαφέρον. Λίγη αφοσίωση χρειαζόταν και αρκετή ΥΠΟΜΟΝΗ! Και μόλις εξοικειωνόσουν λίγο με το κώδικα, στο τσεπάκι είχες την άσκηση.

Πως λέτε όμως να το κατορθώσαμε αυτό;

Για εξάσκηση δόθηκε στο καθένα από εμάς, ένα θέμα από παρελθοντικές Πανελλήνιες εξετάσεις.

Στόχος; Χρησιμοποιώντας τον κώδικα wiki να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι, όσο πιο πιστά μπορούσαμε τα πρωτότυπα θέματα των Πανελλήνιων εξετάσεων σε μια σελίδα της βικιπαίδειας. Μετά από αυτό, σίγουρα τίποτα δεν θα μας ξέφευγε!

Έτσι, με πολλή, πολλή συγκέντρωση και αφοσίωση ολοκλήρωσα όσο καλύτερα μπορούσα τα πιο κάτω..

Τα προαναφερθέντα στοιχεία μπορείτε να τα εντοπίσετε στους πιο κάτω συνδέσμους:


Πιστό αντίγραφο πανελλήνιων εξετάσεων, όπως αυτό φαίνεται στην βικιπαίδεια.

Κώδικας wiki.
Η πολύτιμη χρήση, 3D λογισμικού στην.. Ιατρική!

Γονείς  και εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι τα μέσα νέων τεχνολογιών διάδοσης πληροφορίας, αποτελούν καίρια “πληγή” στην καθημερινότητα μαθητών και φοιτητών. Παράλληλα η εκπαιδευτική διαδικασία  τροφοδοτείται ακόμη περισσότερο με την εισαγωγή των ΤΠΕ, παρόλο που αρκετοί πιστεύουν ότι το διαδίκτυο απομονώνει τους νέους και τους καθιστά παθητικούς δέκτες της πληροφορίας.

Παρατηρούμε όμως ότι οι απόψεις διίστανται,  αφού έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτικοί συμφωνούν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία. Συγκεκριμένα ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, καταρτίζεται συστηματικά ώστε να εκπαιδευτούν επαρκώς στη σωστή χρήση των ΤΠΕ, ενώ οι περισσότεροι γονείς δηλώνουν ευχαριστημένοι από την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στα σχολεία, καθώς θεωρούν αμεσότερη και αποτελεσματικότερη την εκμάθηση μέσω της χρήσης των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία στους μαθητές.

Και ενώ έχουν λεχθεί όλα αυτά,  η μελέτη “Τhree-dimensional Visualization Software Assists Learning in Students with Diverse Spatial Intelligence in Medical Education”  όπου διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Aga Khan, στη πανεπιστημιούπολη της περιοχής Καράτσι στο Πακιστάν το 2016, έρχεται να στηρίξει τις πιο πάνω απόψεις υπέρ των ΤΠΕ, αφού υποστηρίζει ότι το τρισδιάστατο λογισμικό οπτικοποίησης, βοηθά στη μάθηση, σε φοιτητές με διαφορετική χωρική νοημοσύνη στην εκπαίδευση του ιατρικού κλάδου. Διαβάστε για αυτήν και μάθετε πως αυτό διεκπεραιώνεται επιλέγοντας το πιο κάτω σύνδεσμο:

3D Λογισμικό οπτικοποίησης»

Πηγή: Three-dimensional Visualization Software Assists Learning in Students with Diverse Spatial Intelligence in Medical Education

Η αναπαραγωγή στα φυτά-Σε τι να βοηθά άραγε ένας εννοιολογικός χάρτης;

 

Η διαδικασία της αναπαραγωγής είναι η βιολογική διαδικασία που χάρις αυτήν, προκύπτει κάθε νέος οργανισμός. Η αναπαραγωγή αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη ζωή, καθώς είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της μέσω της δημιουργίας απογόνων. Στο παρόν άρθρο, θα αναφερθούμε αποκλειστικά στην διαδικασία αναπαραγωγής φυτών.

Στη διαδικασία αναπαραγωγής των φυτών λοιπόν, διακρίνουμε δύο τύπους αναπαραγωγής:

Τη μονογονική αναπαραγωγή (Μονογονία είναι τρόπος αναπαραγωγής κατά τον οποίο η δημιουργία νέων οργανισμών δεν είναι αποτέλεσμα γονιμοποίησης, συνένωσης δηλαδή δύο γεννητικών κυττάρων (γαμετών) διαφορετικού φύλου) και την αμφιγονική αναπαραγωγή (Η αναπαραγωγή που γίνεται με ζευγάρωμα των οργανισμών. Το ζευγάρωμα γίνεται ανάμεσα σε άτομα διαφορετικού φύλου: στο αρσενικό και το θηλυκό). Η πατάτα για παράδειγμα, είναι ένα φυτό το οποίο αναπαράγεται και με τους δύο τρόπους.

Ωστόσο τα ανθόφυτα, δηλαδή τα φυτά που έχουν άνθη, αναπαράγονται με αμφιγονία. Το άνθος παράγει τους γαμέτες και συνεπώς αποτελεί το αναπαραγωγικό όργανο του φυτού. Ανάλογα με το είδος των γαμετών που παράγει, ένα άνθος μπορεί να είναι αρσενικό, θηλυκό ή τέλειο.

Το αρσενικό άνθος έχει μόνο στήμονες. Οι στήμονες αποτελούνται από το νήμα και τους ανθήρες. Στους ανθήρες βρίσκονται οι γυρεόκοκκοι, που περιέχουν τους αρσενικούς γαμέτες του φυτού.

Το θηλυκό άνθος έχει μόνο ύπερο. Ο ύπερος αποτελείται από το στίγμα, τον στύλο και την ωοθήκη. Στην ωοθήκη βρίσκονται οι σπερματικές βλάστες, οι οποίες περιέχουν τα ωάρια, τους θηλυκούς γαμέτες του φυτού.

Το τέλειο άνθος έχει και στήμονες και ύπερο. Παράγει δηλαδή και αρσενικούς και θηλυκούς γαμέτες.

Πως όμως πραγματοποιείται η διαδικασία της γονιμοποίησης;

Για την γονιμοποίηση, θα πρέπει να μεταφερθούν οι γυρεόκοκκοι από τους ανθήρες στο στίγμα του υπέρου. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται επικονίαση και επιτυγχάνεται κυρίως με τη βοήθεια των εντόμων και του ανέμου.

Όταν φτάσει ο γυρεόκοκκος στο στίγμα του υπέρου (επικονίαση), τότε αναπτύσσεται μία προεκβολή, η οποία φτάνει στην ωοθήκη. Μέσα από την προεκβολή μεταφέρεται ο αρσενικός γαμέτης στη σπερματική βλάστη. Εκεί ενώνεται με το ωάριο, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται το ζυγωτό (γονιμοποίηση), το οποίο θα αναπτυχθεί σε φυτικό έμβρυο. Αμέσως η ωοθήκη αρχίζει να μεταβάλλεται σχηματίζοντας τον καρπό. Στον καρπό περικλείονται ένα ή περισσότερα σπέρματα. Κάθε σπέρμα περικλείει το φυτικό έμβρυο, από το οποίο θα προκύψει το νέο φυτό.

Ολοκληρώνοντας, λόγω των πολλών εννοιών που περιέχει το συγκεκριμένο κεφάλαιο, επισυνάπτεται ο πιο κάτω εννοιολογικός χάρτης, όπου η οργάνωση και εμπέδωση του μαθήματος “Αναπαραγωγή στα φυτά” της ενότητας “Η αναπαραγωγή” της βιολογίας της Α΄Γυμνασίου, γίνεται αρκετά ξεκάθαρη στο μυαλό των μαθητών.