Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μαθήματος Εκπαιδευτική Τεχνολογία -Πολυμέσα στη Διδασκαλία της Βιολογίας, κάναμε εγγραφή στην σελίδα της Βικιπαιδείας.

Η Βικιπαίδεια (Wikipedia) είναι διεθνής, παγκόσμια, ψηφιακή, διαδικτυακή, ελεύθερου περιεχομένου, εγκυκλοπαίδεια, που βασίζεται σε ένα μοντέλο ανοικτό στη σύνταξη του περιεχομένου της. Γράφεται και αναπτύσσεται συνεργατικά από εθελοντές με το λογισμικό wiki, κάτι που σημαίνει ότι λήμματα μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα. Αποτελεί έναν διαδικτυακό τόπο συζήτησης
επιτρέποντας στον καθένα να αναδιανέμει και να αλλάζει το περιεχόμενο ελεύθερα και με την εγγύηση ότι κανένας δε θα απαγορεύσει το δικαίωμα εισόδου σε τροποποιημένες εκδόσεις του περιεχομένου. Το έργο ξεκίνησε στις 15/01/2001 ως συμπλήρωμα στη γραμμένη από ειδήμονες Nupedia, με ιδρυτή τον Τζίμι Γουέιλς και λειτουργεί τώρα από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Wikimedia (Wikimedia Foundation).

Στα πλαίσια της εργασίας δημιουργήσαμε την προσωπική μας σελίδα γράφοντας λίγες πληροφορίες για εμάς.

Στη συνέχεια γράψαμε ένα κείμενο στο οποίο επιχειρηματολογούμε γιατί οι ΤΠΕ βοηθούν στη Διδακτική της Βιολογίας.

Στο κείμενο προσθέσαμε εσωτερικούς συνδέσμους που παραπέμπουν σε κάποιο άλλο λήμμα της Βικιπαιδείας καθώς και εξωτερικούς συνδέσμους που παραπέμπουν σε λήμματα της αγγλικής Βικιπαιδείας (Wikipedia).
Πλεονεκτήματα αυτών των ενσωματωμένων συνδέσμων είναι ότι είναι εύκολο για τους αναγνώστες και άλλους συντάκτες να ακολουθήσουν τους συνδέσμους και να μεταπηδήσουν κατ’ευθείαν στο αναφερόμενο λήμμα, βοηθώντας έτσι την επέκταση του γνωστικού περιεχομένου του υπάρχοντος κειμένου.
Τέλος δεν ξεχνάμε την αναφορά σε πηγές και την ένθεση παραπομπών. Η ανάγκη για παραπομπές είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν γράφουμε για απόψεις που υπάρχουν επάνω σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα, καθώς πρέπει να θυμόμαστε ότι η Βικιπαίδεια δεν είναι χώρος για να εκφράσουμε τις δικές μας απόψεις ή για να εκθέσουμε κάποια πρωτότυπη έρευνα.
Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο των λημμάτων είναι αξιόπιστο και μπορεί να ελεγχθεί από οποιονδήποτε αναγνώστη ή συντάκτη.

One thought on “Νέος Χρήστης στη Βικιπαιδεία!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *