Let’s Moodle!

Ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται να μαθαίνει με πολλαπλούς τρόπους, απαλλαγμένους από χωροχρονικές δεσμεύσεις, και ο ίδιος να αποτελεί το «κέντρο της μαθησιακής διαδικασίας» Το μοντέλο της τηλεκπαίδευσης που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τη μέθοδο της κλασικής εκπαίδευσης,  αλλά να την διευκολύνει και να την αναπτύξει, δίνοντας κίνητρο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να ασχοληθούν περισσότερο με τη διδασκαλία του μαθήματος, δημιουργώντας ένα υβριδικό μοντέλο διδασκαλίας.

Τι είναι λοιπόν το Moodle;

Η λέξη moodle είναι το ακρωνύμιο:

Moodle acronym

Πρόκειται για ένα πακέτο λογισμικού ανοιχτού κώδικα (κάτω από την GNU Public License) για την παραγωγή διαδικτυακών μαθημάτων και ιστοσελίδων, το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης δωρεάν.

H Ιστορία του moodle

Δημιουργήθηκε το 1999 από τον Αυστραλό Martin Dougiamas. Η πλατφόρμα είναι εγκαταστημένη σε 195 χώρες, διαθέσιμη σε περισσότερες από 75 γλώσσες και χρησιμοποιείται σε περισσότερα από  1800 ιδρύματα παγκοσμίως. H πλατφόρμα στην Ελλάδα έχει εγκατασταθεί σε περισσότερους από 45 φορείς εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων είναι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Η φιλοσοφία του moodle

Το  Moodle  είναι βασισμένο στη θεωρία του κοινωνικού εποικοδομισμού  (social  constructivism), η οποία υπογραμμίζει τη σημασία του πολιτισμού και της θεωρίας της μάθησης του πλαισίου στη συλλογική κατασκευή γνώσης.

Μερικά από τα πράγματα που μπορεί να κάνει με το moodle  ο εκπαιδευτής:

Moodle δυνατότητες

Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα moodle, προσπάθησα κι εγώ να δημιουργήσω το πρώτο μου μάθημα με θέμα: Μηχανισμοί Άμυνας του Ανθρώπινου Οργανισμού.

Μάθημα στην πλατφόρμα Moodle

Το μάθημα δομήθηκε πάνω σε 6 διδακτικούς στόχους, για την επίτευξη των οποίων χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές πηγές πληροφοριών (πόροι), και μια ποικιλία δυνατοτήτων της πλατφόρμας.

Οι διαφορετικές πηγές πληροφοριών του Moodle

Από τις παραπάνω επιλογές χρησιμοποίησα διευθύνσεις URL με video που αφορούσαν  τη δράση των αντιβιοτικών, αρχεία σημειώσεων θεωρίας, ένα αρχείο με εννοιολογικό χάρτη για την φλεγμονώδη αντίδραση και ένα αρχείο με παρουσίαση powerpoint που ετοίμασα για τα παιδιά με τους τρόπους μετάδοσης των παθογόνων μικροοργανισμών.

Powerpoint παρουσίαση, ως πηγή πληροφοριών

Για την ανακεφαλαίωση της ενότητας χρησιμοποίησα και μια βιντεοδιάλεξη από τα ψηφιακά βοηθήματα του Υπουργείου Παιδείας..

Βιντεοδιάλεξη από το http://www.study4exams.gr/

Παρόμοιας ποικιλίας με τις πηγές, είναι και οι δραστηριότητες που διαθέτει το moodle που μπορούν να κάνουν το μάθημα πολύ πιο ενδιαφέρον και να προωθήσουν τη συνεργασία των μαθητών. Εδώ μπορείτε να δείτε τις επιλογές της πλατφόρμας…

Οι διαφορετικές δραστηριότητες του Moodle

Από αυτές, προτίμησα να αναθέσω εργασία στα παιδιά, αξιοποιώντας μια από τις άπειρες δυνατότητες του moodle, που είναι η δημιουργία ομάδων μαθητών. Δημιούργησα 3 ομάδες με διαφορετικό θέμα να δουλέψουν με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους στην ορθολογική Χρήση των αντιβιοτικών…

Ανάθεση ομαδικής εργασίας σε 3 διαφορετικές ομάδες μέσα από το Moodle

Στο τέλος του μαθήματος, προκειμένου να αξιολογήσω την επίτευξη των στόχων μου, δημιούργησα ένα Quiz, επιλέγοντας ερωτήσεις από δική μου Τράπεζα Ερωτήσεων (άλλη μια εξαιρετική δυνατότητα της πλατφόρμας). To moodle διαθέτει 15 διαφορετικούς τύπους ερωτήσεων για να διαλέξει κανέις!

Διαφορετικοί τύποι ερωτήσεων για δημιουργία τράπεζας
Quiz αξιολόγησης στο τέλος του μαθήματος

Τόσο πριν από κάθε πηγή πληροφοριών, όσο και πριν από κάθε δραστηριότητα μπήκε μια «ταμπέλα» η οποία εξηγούσε στα παιδιά, με αρκετά μεγάλη λεπτομέρεια, τη δομή της πληροφορίας που τους δίνονταν, καθώς και τον τρόπο που θα έπρεπε να εργαστούν στις ανατιθέμενες δραστηριότητες.

Μια από τις ωραίες δυνατότητες της πλατφόρμας, που αποφάσισα και να χρησιμοποιήσω ήταν η δημιουργία συζήτησης (forum), στην οποία τα παιδιά μπορούν να θέσουν τις απορίες τους ή να συζητήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.

Ομάδα συζήτησης στο Moodle

Η χρήση της πλατφόρμας και το χτίσιμο του πρώτου μαθήματος με παίδεψαν αρκετά, το αποτέλεσμα όμως σε ανταμείβει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι το moodle έχει πάνω από 90 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως! Καιρός λοιπόν να το δοκιμάσεις κι εσύ!

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το moodle, κάνε κλικ εδώ: https://moodle.com/

Κι ένα εισαγωγικό video μπορείς να βρείς εδω: https://youtu.be/3ORsUGVNxGs

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to toolbar