Ο δημιουργός του πρώτου λογισμικού wiki (WikiWikiWeb) είναι o Γουόρντ Κάνινγκχαμ. Ο ίδιος την περογράφει ως την πιο απλή online βάση δεδομένων (Cunningham, 2002). Η λέξη wiki (προφέρεται [ουίκι] ή [βίκι]) είναι μια χαβαϊανή λέξη που σημαίνει “γρήγορα” (Hasan, 2012). Το εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα Wikipedia είναι το πιο δημοφιλές wiki στο δημόσιο διαδίκτυο από την άποψη της προβολής σελίδων, αλλά υπάρχουν και άλλοι διαδικτυακοί τόποι που τρέχουν διαφορετικά είδη λογισμικού wiki.
Το wiki είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή (είδος συστήματος διαχείρισης περιεχομένου), η οποία επιτρέπει στους χρήστες της (Mitchell, 2008):
- Να προσθέτουν το περιεχόμενό της σε συνεργασία με τους άλλους
- Να τροποποιούν το περιεχόμενό της σε συνεργασία με τους άλλους
- Να διαγράφουν το περιεχόμενό της σε συνεργασία με τους άλλους.
Σε ένα τυπικό wiki, το κείμενο είναι γραμμένο με μια απλουστευμένη γλώσσα σήμανσης (γνωστή ως “wiki markup“). Διαφέρει από ένα ιστολόγιο από το γεγονός ότι το περιεχόμενο δημιουργείται χωρίς κάποιον ορισμένο κάτοχο, καθώς και ότι τα wiki επιτρέπουν να προκύψει η δομή ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών της (Mitchell, 2008).
ΣΤΟΧΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ WIKI
Μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (υπεύθυνος καθηγητής κ. Π.Στασινάκης) μας ανατέθηκε να μεταφέρει σε περιβάλλον wiki θέματα πανελληνίων εξετάσεων βιολογίας (δηλαδή να αντιγράψουμε όσο το δυνατόν πιο πιστά το πρωτότυπο), με στόχο την εξοικείωσή μας με τον κώδικα.
BHMATA ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ WIKI (τι κάναμε…)
Αρχικά γίναμε μέλη σε μία κλειστή πλατφόρμα wiki και ο καθένας μας ανέλαβε να μεταφέρει σε περιβάλλον wiki θέματα πανελληνίων εξετάσεων βιολογίας.
Ακολούθησε η μορφοποίηση των θεμάτων.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΝΤΟΛΩΝ π.χ. Έντονη και πλάγια γραφή (με αποστρόφους), Δημιουργία αριστερής εσοχής (με άνω κάτω τελεία), Σελίδα σε Κατηγορίες (με αγκύλες και άνω κάτω τελεία), Εξωτερικοί σύνδεσμοι – σύνδεσμοι σε εξωτερικούς συνδέσμους (κενό ή με αγκύλη), Απλή προσθήκη εικόνας: [[Αρχείο:image.jpg]] (όπου image.jpg όνομα της εικόνας και κατάληξη), Στοίχιση: [[Αρχείο: image.jpg|left]], Τοποθέτηση εικόνας σε πλαίσιο: [[Αρχείο: image.jpg|frame]], κ.α.
Εάν ψάχνετε λοιπόν, ¨ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020¨ γραμμένα σε κώδικα, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο!
Ακολουθεί ένα μέρος των θεμάτων που μετέφερα σε περιβάλλον wiki.
Οι εντολές κώδικα φαίνονται στην παρακάτω εικόνα. Παρατίθεται και ο σύνδεσμος!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Cunningham, Ward (June 27, 2002), What is a Wiki
Hasan, Heather (2012), Wikipedia, 3.5 million articles and counting, σελ. 11, ISBN 9781448855575
Mitchell, Scott (July 2008), Easy Wiki Hosting, Scott Hanselman’s blog, and Snagging Screens, MSDN Magazine, ανακτήθηκε στις March 9, 2010