Φυλλοφωτογραφία

Η φυλλοφωτογραφία είναι μία λέξη δικής μας έμπνευσης, που εφευρέθηκε για να περιγράψει με κατανοητό τρόπο στα ελληνικά το αποτέλεσμα του starch print, του “τυπώματος αμύλου”. Η λέξη χρησιμοποιήθηκε σε μία δραστηριότητα που σχεδιάσαμε με την φίλη Βασιλική Κιούπη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Δ/νση Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, με αφορμή το ELLS Learning Lab Athens 2015 .

Η τεχνική της αναλογικής φωτογραφίας μοιράζεται πολλά με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης στα φύλλα των φυτών, γεγονός που μας επιτρέπει παίζοντας και με τις δύο, να εξηγήσουμε με ένα ασυνήθιστο και δημιουργικό τρόπο τα βήματα της φωτοσύνθεσης. Τα φύλλα του γερανιού λειτουργούν σαν φωτογραφικά χαρτιά και εκτίθενται σε φως που περνά μέσα από το αρνητικό. Το άμυλο, το τελικό προϊόν της φωτοσύνθεσης, παίρνει το ρόλο του φωτογραφικού κόκκου, που φτιάχνεται στους χλωροπλάστες και “εμφανίζεται” με τη βοήθεια του ιωδίου. Με την κατάλληλη επεξεργασία, σε ένα φύλλο μπορούμε να εμφανίσουμε εικόνες, τις φυλλοφωτογραφίες, σε μία πορεία που δίνει ευκαιρίες για την κατανόηση της φωτοσύνθεσης και της σημασίας της στην τροφική αλυσίδα.

Η δραστηριότητα αυτή της φυλλοφωτογραφίας παρουσιάστηκε ως βιωματικό εργαστήριο στο 3ο συνέδριο της ΠΕΒ “Η Βιολογία στην Εκπαίδευση”. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την εργασία από τα πρακτικά σε μορφή pdf.

Μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε τις δικές σας φυλλοφωτογραφίες με τις μαθήτριες και τους μαθητές σας χρησιμοποιώντας τις οδηγίες. Θα χρειαστεί σίγουρα και εκτυπώσετε και κάποια αρνητικά σε διαφάνειες με εκτυπωτή laser. Θα πρέπει να κολλήσετε τρία αντίτυπα στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο ώστε να ενισχύσετε το μαύρο χρώμα στα αρνητικά. Ακολουθούν μερικά τέτοια αρνητικά.
    

Τα πιο πετυχημένα είναι το πτερύγιο καρχαρία, ο αετός και η νυχτερίδα, καθώς όσο πιο μεγάλη είναι η αντίθεση, τόσο πιο εύκολα διακρίνονται οι εικόνες στο τέλος.

Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε στη διάθεσή σας!
Καλή επιτυχία!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

5 thoughts on “Φυλλοφωτογραφία

  1. Πολύ ωραία σελίδα Κατερίνα! Χαίρομαι πολύ που συνεργαστήκαμε στο εργαστήρι φυλλοφωτογραφίας για το ELLS LearningLAB Athens 2015 και θα το ξανακάνουμε οπωσδήποτε και στο μέλλον!

    1. Πού με μυρίστηκες Βάσω!
      Ναι ήταν τέλεια τότε!
      Οπωσδήποτε να ξανασυνεργαστούμε!

  2. Είναι εύκολο. Επειδή κι εκείνη έχει worpdress, στα σταστιστικά της σελίδας της εμφανίζεται η προέλευση του ιστολογίου σου, ως πηγή για το δικό της. Επιπλέον, αν έχει ενεργοποιημένη τη λειτουργία των σχολίων, θα πρέπει ο σύνδεσμος που έχεις βάλει να εμφανίζεται αυτόματα ως αναφορά στο δικό της και ίσως να εμφανίζεται και ως σχόλιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *