Βικιπαίδεια: μια εγκυκλοπαίδεια από όλους προς όλους

Μέχρι πρότινος η μόνη επαφή που είχα με τη Βικιπαίδεια (Wikipedia στα αγγλικά) ήταν από την πλευρά της αναγνώστριας. Για να πω την αλήθεια η επιλογή που εμφανιζόταν ορισμένες φορές ζητώντας μου να συνεισφέρω στη συγγραφή λημμάτων μου δημιουργούσε την απορία για το πώς θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο. Τελικά η απορία μου λύθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «Εκπαιδευτική τεχνολογία-Πολυμέσα στη διδασκαλία της Βιολογίας». Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στη συγκεκριμένη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, αρκεί να συμμορφώνεται με τους αντίστοιχους κανόνες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να περάσει από το ρόλο του αναγνώστη σε αυτόν του συντάκτη είναι να εγγραφεί στη Βικιπαίδεια. Στη συνέχεια κάνοντας ένα κλικ στο όνομα χρήστη που έχει επιλέξει του δίνεται η δυνατότητα να γράψει κείμενο της αρεσκείας του στη «σελίδα χρήστη». Προσωπικά, επέλεξα να γράψω λίγα λόγια για εμένα καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θεωρώ πως οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) συνεισφέρουν στη διδακτική της Βιολογίας, όπως φαίνεται και στην Εικόνα 1.

Εικόνα 1. Η σελίδα μου ως χρήστη της Βικιπαίδεια.

Κατά την επεξεργασία του κειμένου ορισμένες από τις επιλογές που δίνονται στο χρήστη είναι η μορφοποίηση του κειμένου του, η εισαγωγή εσωτερικών συνδέσμων (σύνδεσμοι σε λήμματα ή σελίδες της ίδιας της εγκατάστασης) αλλά και εξωτερικών (σύνδεσμοι εκτός Βικιπαίδειας) καθώς και η εισαγωγή εικόνων (Εικόνα 2).

Εικόνα 2. Οι επιλογές μορφοποίησης που εμφανίζονται στη σελίδα χρήστη.

Ακολούθως, πραγματοποίησα μια συνεισφορά σε ένα ήδη υπάρχον λήμμα της Βικιπαίδεια ο τίτλος του οποίου είναι «Σοφτμπολ». Αυτό που έκανα ήταν να παραθέσω πληροφορίες οι οποίες αφορούσαν στη συμμετοχή της εθνικής μας ομάδας σε πανευρωπαϊκούς αγώνες κορασίδων και νεανίδων τα έτη 2007 και 2008, όπως φαίνεται και στην εικόνα 3.

Εικόνα 3. Το κομμάτι του λήμματος στο οποίο πραγματοποίησα τη συνεισφορά μου στη Βικιπαίδεια.

Στο συγκεκριμένο παράθεμα επέλεξα να εισάγω εσωτερικό σύνδεσμο («Τσεχία»), εξωτερικό («Φάρου Νέας Σμύρνης») καθώς και την εικόνα ενός ροπάλου. Αναλυτικότερα το ιστορικό της επεξεργασίας μου μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Με την εγγραφή στη Βικιπαίδεια δίνεται η ευκαιρία στον οποιονδήποτε να έρθει σε επαφή με πληροφορίες, να τις αξιολογήσει και να τις εμπλουτίσει (ακολουθώντας τους κανόνες) γεγονός πολύ σημαντικό για την επικοινωνία της πληροφορίας.

Leave a Reply