Η Βικιπαίδεια (Wikipedia) στην Εκπαίδευση
Η Wikipedia και αντίστοιχα η ελληνική Bικιπαίδεια, είναι μία διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, αλλά, όχι με την κλασσική σημασία του όρου της εγκυκλοπάιδειας (Milne & Witten, 2008). Είναι η μόνη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια (ψηφιακής εγγραμματοσύνη) που αναπτύσσεται με τη συμβολή του καθενός από εμάς! Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αναπτύσσονται συνέχεια. Είναι τα στιγμιότυπα μιας διεργασίας εν εξελίξει γιατί συνεχώς αναπτύσσονται (Liu et al., 2018).
Μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (υπεύθυνος καθηγητής κ. Π.Στασινάκης) μας ανατέθηκε να συμμετέχουμε και εμείς ως συντάκτες αναρτώντας υλικό που μέχρι τότε κάποιος, δεν ήταν δυνατόν να αντλήσει τις αντίστοιχες πληροφορίες από τη βικιπαίδεια. Για μένα είναι μία νέα εμπειρία, συνδεδεμένη με την δυνατότητα έκφρασης προσωπικής δημιουργίας.
Αρχικά έγινε δημιουργία λογαριασμού χρήστη (Valentina5892) όπου δημιουργήθηκε η σελίδα του προφίλ μου. Εδώ έγραψα ορισμένα πράγματα για μένα. Πρόσθεσα συνδέσμους και εικόνα.
Αποχωρώντας από την προσωπική μου ιστοσελίδα προσπάθησα να αναπτύξω το λήμμα, ¨Παθογόνος μικροοργανισμός¨, που είχαμε επιλέξει με την ομάδα μου (ομάδα 5). Παθογόνος χαρακτηρίζεται ένας μικροοργανισμός, ο οποίος χρησιμοποιεί άλλον οργανισμό ως ξενιστή και του προκαλεί διαταραχές στην ομοιόσταση του και άρα ασθένειες. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί χωρίζονται σε:
Α. Παθογόνοι Ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί (Πρωτόζωα, Μύκητες)
Β. Παθογόνοι Προκαρυωτικοί μικροοργανισμοί (Βακτήρια)
Γ. Ιοί
Για την συμπλήρωση του λήμματος, κάθε άτομο από την ομάδα μας ανέλαβε να αναπτύξει μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Εγώ επέλεξα την κατηγορία Α. Παθογόνοι Ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί (Πρωτόζωα, Μύκητες).
Όπως παρατίθεται παρακάτω, σε αυτό το άρθρο συμπληρώθηκαν πληροφορίες, δημιουργήθηκαν εσωτερικοί υπερσύνδεσμοι προς άλλα λήμματα και παρατέθηκαν βιβλιογραφικές αναφορές.
Η προσπάθεια συνεχίζεται…
Στο λήμμα που αναφέρετε στα πρωτόζωα συμπλήρωσα πληροφορίες σε καινούργια υποενότητα. Πρόσθεσα την ενότητα 8: “Παραδείγματα παθογόνων πρωτόζωων¨.
Εδώ βλέπετε τον πίνακα που δημιούργησα, ως μέρους του υπάρχων άρθρου, κατά τη διάρκεια της δική μου τροποποίησης. Τον τίτλο ¨παραδείγματα παθογόνων πρωτόζωων ¨τον μετέτρεψα σε υπερσύνδεσμο με την διεύθυνση του λήμματος που επεξεργάζομαι ¨Παθογόνος μικροοργανισμός¨, και παρέθεσα επιπρόσθετη βιβλιογραφία.
Τέλος, κατά τη ενασχόληση μου με το συγκεκριμένο λήμμα εντόπισα πως κάποιες έννοιες όπως, ¨εκβλάστηση¨, ¨Candida albicans¨ δεν υπήρχαν πληροφορίες στη Βικιπαίδεια. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω νέα λήμματα (σελίδες) για αυτές τις έννοιες.
Η συνεισφορά μου στη Βικιπαίδεια; (παρατίθεται ο σύνδεσμος)… Ελπίζω να έκανα μια αξιοπρεπή αρχή εμπλουτίζοντας και γω με τη σειρά μου την δεξαμενή της παγκόσμιας γνώσης…
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Liu, P. J., Saleh, M., Pot, E., Goodrich, B., Sepassi, R., Kaiser, Ł., & Shazeer, N. (2018). Generating wikipedia by summarizing long sequences. ArXiv.
Milne, D., & Witten, I. H. (2008). Learning to link with wikipedia. In International Conference on Information and Knowledge Management, Proceedings. https://doi.org/10.1145/1458082.1458150