Τι σχέση μπορεί να έχει ένα ροζ Φλαμίνγκο με την Artemia salina!

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα ροζ Φλαμίνγκο με την Artemia salina!

Ίσως κάποιοι να αναρωτιέστε τι είναι η Artemia salina και τι σχέση μπορεί να έχει ένα ροζ Φλαμίνγκο μαζί της. Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Πάμε να γνωρίσουμε μια αλυκή και πιο συγκεκριμένα την αλυκή της Λάρνακας στην Κύπρο.

Η αλυκή της Λάρνακας είναι ένας σημαντικός φυσικός υδροβιότοπος της Κύπρου. Στον υγρότοπο της Αλυκής το νερό εισρέει από διάφορες πηγές, κύρια εισροή νερού γίνεται από τη βροχόπτωση, από επιφανειακή ροή νερού, υπόγειο νερό και θαλάσσιο νερό μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα. Από την ποσότητα του νερού που εισρέει στις λίμνες το 75% εξατμίζεται, με αποτέλεσμα οι λίμνες να έχουν νερό μόνο από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Πολλά αποδημητικά πουλιά, όπως και τα Φλαμίνγκο, χρησιμοποιούν τη λίμνη ως προσωρινό σταθμό στο ταξίδι τους, εκεί θα γνωρίσουν και την Artemia salina. Η Artemia salina είναι μια μικρή γαρίδα που ζει στην Αλυκή της Λάρνακας καθώς και άλλοι οργανισμοί που αποτελούν τροφή για τα Φλαμίνγκο ουσιαστικά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι λόγο της ύπαρξης αυτών των μικροσκοπικών γαρίδων που έχουν χρώμα ροζ αποκτούν και τα Φλαμίνγκο το ίδιο χρώμα. Όσες ποιο πολλές καταναλώσουν τόσο πιο έντονο ροζ χρώμα έχουν τα πουλιά αυτά.

Τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο οργανισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που δεν υπάρχει νερό στην αλυκή όμως;

Όταν η λίμνη ξηραίνεται τότε η αλμυρότητα της αυξάνεται και έτσι η Artemia salina παράγει γονιμοποιημένες κύστεις. Οι κύστεις αυτές είναι ανθεκτικές στην ξηρασία (μπορούν να επιβιώσουν στο αλάτι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού) και όταν η λίμνη γεμίσει με νερό εκκολάπτονται. Οι αλλαγές στην αλμυρότητα είναι αναγκαίες για την επιβίωση της Artemia Salina ουσιαστικά.

Το ενδιαφέρον με τη διαδικασία αυτή είναι ότι μπορούμε βιωματικά να ζήσουν τα παιδιά τη διαδικασία της εκκόλαψης και της εκτροφής αυτών τον γαριδών. Μπορούμε πολύ εύκολα να πάρουμε κομμάτια από άλας της αλυκής και βάζοντας τα μέσα στο νερό και να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά τις συνθήκες εκκόλαψης των γαρίδων αυτών. Με αυτό το τρόπο θα λάβουν μέρος και θα βιώσουν μια διαδικασία πολύ ενδιαφέρον μαθαίνοντας εντυπωσιακούς μηχανισμούς της φύσης.  

Βιβλιογραφία Φωτογραφιών: http://biodiversitycyprus.blogspot.com/2016/10/larnaca-salt-lake-cyprus.html

6 responses to “Τι σχέση μπορεί να έχει ένα ροζ Φλαμίνγκο με την Artemia salina!”

  1. Αυτός ο σύνδεσμος δεν δουλεύει, δεν είναι ενεργός για να κάνουμε πάνω του κλικ…
    Βιβλιογραφία Φωτογραφιών: http://biodiversitycyprus.blogspot.com/2016/10/larnaca-salt-lake-cyprus.html

  2. Δηλαδή, πώς πιο συγκεκριμένο σκέφτεσαι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με παιδιά-μαθητές;

    • ssera says:

      Η πρόταση μου ουσιαστικά μπορεί να ενταχθεί σε μαθήματα στροφικής αλυσίδας και πώς η τροφή χωρίς να το καταλάβουμε μπορεί να επηρεάσει το φαινότυπο ενός οργανισμού. Από την άλλη μπορούμε να ασχοληθούμε και με ένα άλλο ζήτημα που αφορά την εκκόλαψη, στην συγκεκριμένη περίπτωση των γαρίδων αυτών. Την ιδέα αυτή την εκτέλεσα πειραματικά με σκοπό τα παιδιά να δημιουργήσουν ουσιαστικά τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να εκκολαφθούν οι γαρίδες και να μπορέσουν να επιβιώσουν. Το μάθημα είχε μεγάλη επιτυχία και θα το πρότεινα και σε άλλους εκπαιδευτικούς.

  3. valek says:

    Πολύ ενδιαφέρον! Που θα μπορούσαμε να βρούμε τις γαριδούλες αυτές;

    • ssera says:

      Σε ευχαριστώ Βαλεντίνα, το συγκεκριμένο είναι ένα μάθημα που έκανα και εγώ και το βρήκαν τρομερά ενδιαφέρον τα παιδιά για αυτό σκέφτηκα να το προτείνω σαν ιδέα. Τις γαριδούλες αυτές μπορούμε να τις βρούμε σε λίμνες και προσωρινά νερά όχι σε θάλασσες, κυρίως στη μεσογειακή περιοχή της Νότιας Ευρώπης, την Ανατολία και τη Βόρεια Αφρική. Εγώ για το μάθημα είχα πάρει κομμάτια άλας από την αλυκή της Λάρνακας συγκεκριμένα που είχαν τις γονιμοποιημένες κύστες μέσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *