της Σοφίας Γιακουμή

Απόφοιτος Τεχνολόγος Γεωπονίας, Τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας, ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Τα τελευταία 24 χρόνια εργάζεται ως Τεχνικός Επιστήμονας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, με κύριο ερευνητικό αντικείμενο την προστασία απειλούμενων ειδών γλυκού νερού, την βιολογία και οικολογία ψαριών γλυκού νερού, με έμφαση στα ενδημικά είδη και την συστηματική και μορφολογία ψαριών του γλυκού νερού.

Έχει συμμετάσχει συνολικά σε 31 Εθνικά και 16 Διεθνή ερευνητικά προγράμματα, σε 21 από τα οποία είχε την οικονομική ή/και την διοικητική διαχείριση. Μεταξύ αυτών ήταν πολλά Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα συλλογής ιχθυολογικών και αλιευτικών δεδομένων, ενώ συμμετέχει και στο πρόγραμμα παρακολούθησης της οικολογικής ποιότητας της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά (ΟΠΥ 60/2000/ΕΚ).

Καταγραφή ενδιαιτημάτων στο πεδίο, Αύγουστος 2017

Η επιστημονική εμπειρία της πιστοποιείται από την συμβολή της σε δεκατρείς (13) επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (με κριτές). Τέλος, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή δύο βιβλίων, ενός κεφαλαίου σε τρίτο βιβλίο, 43 τεχνικών εκθέσεων και άνω των 35 άλλων δημοσιεύσεων.

Παράλληλα, η κ. Σοφία Γιακουμή είναι ενεργό μέλος της Μονάδας Εκπαίδευσης του ΕΛΚΕΘΕ: συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις βιωματικές δράσεις για τα σχολεία που επισκέπτονται τους χώρους του ΕΛΚΕΘΕ Αναβύσσου (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και εκπροσωπεί το ΕΛΚΕΘΕ σε επισκέψεις και εκδηλώσεις εκτός ΕΛΚΕΘΕ (στη Βραδυά του Ερευνητή, στο Athens Science Festival), υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και εξειδικευμένα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Πρώτη Εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο του προγράμματος «Fish Net Greece»  (Κέρκυρα, Απρίλιος 2017)

Citizen Science: και επειδή δεν φτάνουν μόνο τα λόγια… η Σοφία Γιακουμή, ως μέλος του i-Naturalist δηλώνει… Ερασιτέχνης παρατηρητής της φύσης.

And… Last but not least: Μητέρα τριών φοιτητών.

8 thoughts on “ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ”

  1. Πολύ καλή παρουσίαση. Δεν γνώριζα πως το ΕΛΚΕΘΕ είχε τμήμα για εκπαιδευτικά προγράμματα. Γνωρίζω το iNaturalist, έχω σκεφθεί διάφορες φορές να το προτείνω μέσω του ΕΚΦΕ, αλλά δεν τα έχω καταφέρει ακόμα. Επίσης με ενδιαφέρουν αρκετά και τα διάφορα θέματα που παρουσιάζετε σε σχέση με τη θάλασσα, είχα κάνει παλαιότερα μία δημοσίευση για τη Θαλάσσια Βιολογία στο “Analysis of Greek Textbooks about Marine Biology”. Τέλος μου κάνουν εντύπωση τα ενδημικά ψάρια του γλυκού νερού: έχουμε αρκετά είδη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή σε σχέση με άλλες χώρες εκτός ευρώπης;

    1. Χαίρομαι που σας άρεσε η παρουσίαση του βιογραφικού μου. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει Μονάδα Εκπαίδευσης πολλά χρόνια, αλλά από το 2001 με εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, φοιτητές, καθηγητές. Το i-Naturalist είναι καταπληκτικό εργαλείο (μπορείς να διοργανώσεις Project μέσα, και να βάλεις όλους της περιοχής να καταγράφουν παρατηρήσεις για ένα διάστημα), αλλά δεν ξέρω πως δουλεύει και πως ανακτάς τα δεδομένα.
      Σύμφωνα με τους Kottelat & Freyhof (2007) η Ευρώπη έχει συνολικά 546 αυτόχθονα είδη ψαριών γλυκού νερού και λίγο παραπάνω από το 80% αυτών είναι ενδημικά στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θεωρείται κέντρο ενδημισμού, γιατί έχουμε 137 αυτόχθονα είδη, από τα οποία τα 47 είναι ενδημικά στην Ελλάδα, δηλαδή υπάρχουν μόνο εδώ και πουθενά αλλού στον κόσμο! (Barbieri et. al. 2015). Και έχουμε και άλλα 14 είδη που χαρακτηρίζονται near-endemic, δηλαδή η κατανομή τους περιορίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην Ελλάδα, καθώς εμφανίζονται σε διασυνοριακά συστήματα γλυκών υδάτων που μοιραζόμαστε με γειτονικές χώρες (π.χ. λίμνες Πρεσπών)…

  2. Θα ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να ξεναγήσεις τους μαθητές μου και εμένα στους χώρους του ΕΛΚΕΘΕ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *