The wonderful, amazing Biodigital Human!

Στην προσπάθειά μου, να ενσωματώσω ένα λογισμικό σε ένα σχέδιο μαθήματος που ετοίμαζα για τα αισθητήρια όργανα της Α΄ Λυκείου, μου προτάθηκε από το Δάσκαλο Παναγιώτη Στασινάκη, το Biodigital Human . Ότι και να πω εγώ, τα σχόλια περιττεύουν.  Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους τρόπους κατανόησης του ανθρώπινου σώματος. Ο «Βιοψηφιακός άνθρωπος» είναι ένα εικονικό τρισδιάστατο σώμα που αποτελείται από χιλιάδες μέρη ακριβούς ανατομίας, σε διαδραστική πλατφόρμα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησε το λογισμικό, για να διδάξει στους φοιτητές της ιατρικής , σχετικά με την ανατομία ( Wikipedia, 2014).

Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος για πρόσβαση στο πρόγραμμα:

  • Επεξεργαστής: Intel Core Duo
  • Μνήμη: 4 GB
  • Κάρτα γραφικών: κάρτα που υποστηρίζει WebGL
  • Λειτουργικό: Windows 7 ή OSX 10.6 for Macs.
  • Έχει δωρεάν πρόσβαση, δεν απαιτείται εγκατάσταση στον υπολογιστή, απαιτεί όμως εγγραφή.

Ξεκινώντας από την βάση, που δεν είναι άλλη από το σκελετό μας,  τα εσωτερικά όργανα, το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό και ουροποιητικό σύστημα, τους μύες, τα νεύρα και ό,τι άλλο μεσολαβεί μέχρι αυτό που εμείς βλέπουμε, δηλαδή την επιδερμίδα μας.

Με το Biodigital Human έχουμε τη δυνατότητα να στρέψουμε το σώμα, είτε το ανδρικό είτε το γυναικείο, σε όποια κατεύθυνση εμείς επιθυμούμε, να κάνουμε zoom in και zoom out σε όποιο σημείο του θελήσουμε, να προσθέσουμε όργανα, να απομονώσουμε μύες, να τα δουμε σε Xray view κ.ό.κ.
Μπορούμε, επίσης, να κρατήσουμε τις δικές μας σημειώσεις, να κάνουμε δηλαδή bookmarks σε διάφορα σημεία του σώματος και με τον τρόπο αυτό, να τα κάνουμε διαθέσιμα σε άλλους χρήστες της εφαρμογής, να πάρουμε  screenshot, και να μάθουμε για συγκεκριμένες παθήσεις,  με εξωτερικά links, (κυρίως στη Wikipedia) για περαιτέρω πληροφορίες. Με το ποντίκι μπορούμε να πατήσουμε σε οποιοδήποτε σημείο πάνω στο σώμα  και λαμβάνουμε επιπλέον πληροφορίες, όμως  στα αγγλικά πάντα (ίσως από τα λίγα μειονεκτήματά του). Στην αριστερή πλευρά της επιφάνειας εργασίας του λογισμικού, υπάρχει μενού με ιεραρχική δομή των διαφόρων μερών του συστήματος που μελετάμε, όπου μπορούμε να επιλέξουμε ποιο μέρος επιθυμούμε να απομονώσουμε, προκειμένου να εστιάσουμε σε αυτό καλύτερα.

Κατά την ίδια λογική μπορούμε να εμφανίζουμε και τα υπόλοιπα όργανα του ανθρώπινου σώματος (πάντα από το αριστερό μενού). Το λογισμικό έχει και δυνατότητες αναζήτησης. Κάτω δεξιά υπάρχουν επιπλέον εργαλεία, τα οποία αξίζει να τα διερευνήσει κανείς (απομόνωση ανθρώπινων οργάνων που μας ενδιαφέρουν να διευρευνήσουμε, αποθήκευση εργασίας, διαδικτυακές ασκήσεις γνώσεων κ.ά.).

Σας παραθέτω μερικά αποσπάσματα από το δικό μου  σχέδιο μαθήματος,  πάνω στα αισθητήρια όργανα,  για να σας μεταφέρω λίγο στο κλίμα..Γιατί πράγματι αξίζει να το δοκιμάσετε!!!

3D ROTATE

 

Ειλικρινά το ευχαριστήθηκα πολύ.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar