Τελικά οι άντρες έχουν καλύτερο προσανατολισμό από τις γυναίκες;

Πολλές φορές σε συζητήσεις “μεταξύ γυναικών” άκουγα το περιβόητο “έχασα τον προσανατολισμό μου”. Μου κίνησε λοιπόν το ενδιαφέρον, γιατί αυτή τη δήλωση την άκουγα κυρίως από το γυναικείο φύλο. Έτσι λοιπόν, έκανα μία έρευνα σχετικά με το θέμα του προσανατολισμού ανάμεσα στα δύο φύλα και βρήκα τα εξής ενδιαφέροντα:

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το νορβηγικό πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας διαπίστωσαν, ότι οι άνδρες έχουν καλύτερη χωρική κατατόπιση και είναι πιο αποτελεσματικοί στην επινόηση στρατηγικών, για την ταχύτερη άφιξη σε κάποιον προορισμό. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται -εν μέρει- στα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης , που έχουν με φυσικό τρόπο οι άντρες στον οργανισμό τους.

Ο δρ Carl W.S. Pintzka και η ομάδα του λένε ότι τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την αντίληψη, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων των ορμονών και των δεξιοτήτων πλοήγησης. Η μελέτη δείχνει, ότι οι άνδρες είναι πιο εξελιγμένοι στο να βρίσκουν το δρόμο τους μέσα από έναν εικονικό λαβύρινθο, που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα από τους επιστήμονες. Αποδείχτηκε ότι υπολογίζουν καλύτερα τις παρακάμψεις και τις συντομεύσεις προς έναν προορισμό, ενώ οι γυναίκες έχουν την τάση να παρατηρούν καλύτερα τα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον γύρω τους και προτιμούν συγκεκριμένες διαδρομές, για να φτάσουν στον προορισμό τους.

 

 

Οι διαφορές στην καλωδίωση μεταξύ ανδρών (μπλε χρώμα) και γυναικών         (πορτοκαλί)

Η ομάδα επιβεβαίωσε αυτήν τη θεωρία, με τη χορήγηση μιας σταγόνας τεστοστερόνης, κάτω από τη γλώσσα των γυναικών. Διαπίστωσαν, ότι η τεστοστερόνη αύξησε την ηλεκτροδιέγερση του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο των γυναικών και τις έκανε να έχουν αυξημένη ικανότητα πλοήγησης και χωρικής κατατόπισης.

Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η διαφορά μεταξύ των ανδρών και γυναικών, ξεκινάει από την εξελικτική πορεία των εγκεφάλων τους, αφού οι άντρες ήταν υπεύθυνοι, να βγαίνουν για να κυνηγούν και άρα η δημιουργία ενός  χαρακτηριστικού, όπως η   μεγαλύτερη ικανότητα προσανατολισμού, σίγουρα τους προσέδιδε πλεονέκτημα.

Η μελέτη διεξήχθη, για να διερευνήσει το φαινόμενο που θέλει τις γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές έχουν βρει, ότι η αίσθηση του προσανατολισμού είναι μία από τις πρώτες ικανότητες που επηρεάζονται σε ένα άτομο στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ.

“Επειδή γνωρίζουμε ότι σχεδόν διπλάσιες γυναίκες από ό,τι άνδρες διαγιγνώσκονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, θα μπορούσε να υπάρχει κάτι που να σχετίζεται με τις διαφορετικές ορμόνες των δύο φύλων”, δήλωσε ο δρ Pintzka.

Πηγές:

  1. Changes in spatial cognition and brain activity after a single dose of testosterone in healthy women

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432815302680

και άλλα σχετικά άρθρα,που ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω:

  1. Sex-related differences in attention and memory

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254614000398

  1. Why women see differently from the way men see? A review of sex differences in cognition and sports

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1010660X1630088X

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar