Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά την πλατφόρμα Moodle.

          Αγαπητοί Συνάδελφοι,
μόλις πριν λίγο καιρό επιχείρησα για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσω τη πλατφόρμα Moodle, στα πλαίσια του μεταπτυχιακού που εκπονώ και κρίνω σκόπιμο να σας ενημερώσω για την εμπειρία μου αυτή.
Ομολογώ ότι η πρώτη εντύπωση που σχημάτισα, με το που αντίκρισα το περιβάλλον της ήταν, αν μη τι άλλο, απογοητευτική. Αισθανόμουν ότι ξαφνικά έπρεπε να κολυμπήσω,χωρίς να ξέρω κολύμπι.Πανικός! Mail στον καθηγητή μου, τρέλα, χάος… Τώρα τι κάνουμε; καταρχάς το παλεύουμε και δε τα παρατάμε. Πήρα λοιπόν βαθιές ανάσες, σήκωσα τα μανίκια, προσευχήθηκα στον Ουράνιο Πατέρα και ξεκίνησα την εξερεύνηση.
Διάλεξα το μάθημα που ήθελα να σχεδιάσω, έκανα μια περίληψη,ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του καθηγητή μου, γράφω τους διδακτικούς μου στόχους, και αρχίζω να χτίζω… Πηγές πληροφοριών, δραστηριότητες, κείμενα, εικόνες, βίντεο,URL και όσο περνάει η ώρα, ανακαλύπτω όλο και περισσότερες δυνατότητες. “Να δεις που τελικά θα μου αρέσει” σκέφτομαι.Η ώρα προχωρά και γω ακόμη προσπαθώ και ψάχνω και ψάχνω… και όσο ανακαλύπτω, τόσο ενθουσιάζομαι και αντιλαμβάνομαι τη χρησιμότητά του. Στόχος-πηγή πληροφόρησης, προκειμένου να πληροφορήσω τους μαθητές από που θα αντλήσουν πληροφορία και τέλος δραστηριότητες, προκειμένου να αξιοποιήσουν οι μαθητές τις πηγές και να μπορέσουν να κατακτήσουν το στόχο.Όντως πολλές δυνατότητες. Και το πιο ωραίο;η δυνατότητα κατασκευής ενός κουίζ με πολλά είδη ερωτήσεων, που χρησιμοποιώ ως αξιολογητικό μέσο. Συζητήσεις, forum, βαθμολογία, ημερομηνία υποβολής των απαντήσεων των μαθητών και εν πάσει περιπτώσει, πολλά, πολλά, πολλά. Και ναι όσο το ανακαλύπτω, τόσο περισσότερο μου αρέσει. Βέβαια έχω πολύ δρόμο ακόμη, αλλά τελικά δεν είναι το χάος που νόμιζα αρχικά. Συνάδελφοι, αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε. Εισάγει θα έλεγα, μία καινούργια φιλοσοφία, η οποία στηρίζεται στη διαπίστωση, ότι ο άνθρωπος κατακτά τη γνώση όταν αλληλεπιδρά με το περιβάλλον ή αλλιώς μπορούμε να πούμε, ότι είναι βασισμένη στο μοντέλο της κοινωνικής εποικοδομητικής μάθησης. Ένα Σύστημα Διαχείρισης της Μάθησης, κομψό και οργανωμένο.

Και ιδού μερικά αποσπάσματα από την προσπάθειά μου:

Επιφυλάσσομαι να σας ενημερώσω για τη συνέχεια.

1 Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar