Μαθαίνοντας κώδικα WIKI

Τι είναι το wiki;

Ο όρος «wiki» προέρχεται από μια χαβανέζικη φράση: wiki- wiki, που σημαίνει γρήγορο/σύντομο. To wiki είναι μια συνεργατική ιστοσελίδα, της οποίας το περιεχόμενο μορφοποιείται από τους χρήστες, δηλαδή το wiki παρέχει τη δυνατότητα για συνεργατική δημιουργία και ανανέωση ενός δικτυακού τόπου. Έτσι, διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου. Η λέξη wiki ερμηνεύεται μερικές φορές ως ακρώνυμο για το «What I know is», δηλαδή «Αυτό που εγώ ξέρω είναι». Είναι μια χαρακτηριστική φράση για τον τρόπο λειτουργίας του wiki: ο κάθε χρήστης που συμμετέχει στη συγγραφή κάποιου έργου προσθέτει την προσωπική του γνώση, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τη μοιράζονται.

Τι έκανα στο wiki;

Στα πλαίσια του μαθήματος «Εκπαιδευτική Τεχνολογία-Πολυμέσα στη Διδασκαλία της Βιολογίας» του ΜΔΕ «Διδακτική της Βιολογίας» του ΕΚΠΑ, δημιούργησα μια σελίδα wiki, στην οποία ανήρτησα τα Θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων του μαθήματος Βιολογίας για το 2002. Για να πετύχω την ίδια μορφοποίηση με το αρχείο των Πανελλαδικών Εξετάσεων (δόθηκε σε μορφή αρχείου pdf), μετέτρεψα το κείμενο σε κώδικα wiki.

Βήμα-βήμα

  • Με τη βοήθεια του καθηγητή μας κ. Στασινάκη, έγινα μέλος σε μια κλειστή πλατφόρμα wiki (Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022).

  • Χρησιμοποιώντας το αρχείο των Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2002 που μου στάλθηκε από τον καθηγητή, δημιούργησα μια σελίδα wiki, ακολουθώντας τη μορφοποίηση των θεμάτων.
Εικόνα 1: Ιστοσελίδα wiki

  • Φαίνεται εύκολο; Δεν είναι. Πρώτα έπρεπε να χρησιμοποιήσω κώδικα wiki. Ορισμένες από τις εντολές που εφάρμοσα στην πράξη, αφορούσαν τη γραμματοσειρά με έντονη γραφή (3 τόνους στην αρχή και στο τέλος), την εισαγωγή εκθέτη (<sup> </sup>), την δημιουργία αριστερής εσοχής (με άνω και κάτω τελεία), τη στοίχιση του κειμένου, την εισαγωγή πίνακα και την προσθήκη εικόνας [[Αρχείο:image.jpg]]. Οδηγίες για να γράψετε κώδικα Wiki και να συνεισφέρετε εξίσου, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Εικόνα 2: Κώδικας wiki

  • Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση όλης της διαδικασίας που ακολούθησα, αρκεί να ανατρέξετε στη συνεισφορά μου. Μπορείτε να τη δείτε, κάνοντας κλικ εδώ!

Ποιους στόχους είχε η εργασία στο wiki;

  1. Να συντάξω ένα κείμενο σε κώδικα wiki, που θα αναγνωρίζεται και θα «διαβάζεται» από έναν φυλλομετρητή ιστοσελίδων (browser), έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν όμοιο με το πρωτότυπο, όσον αφορά την μορφοποίηση του κειμένου και της σελίδας.
  2. Να αναπτύξω ικανότητες διαχείρισης προβλημάτων, επιλύοντας ζητήματα που ανέκυπταν κατά τη διάρκεια της κωδικοποίησης.
  3. Να κατανοήσω την αξία που έχει η ακρίβεια της έκφρασης και η ορθή μετάδοση της πληροφορίας, απευθυνόμενη σε ένα πραγματικό κοινό.
  4. Να αναλάβω ενεργό ρόλο στη μετάδοση της γνώσης.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

One thought on “Μαθαίνοντας κώδικα WIKI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *