Αναρτήσεις στη Βικιπαίδεια

Η Βικιπαίδεια (Wikipedia) στην Εκπαίδευση

Η Βικιπαίδεια είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου περιεχομένου, με έναν αριθμό λημμάτων που συναγωνίζεται επάξια αυτόν πολλών παραδοσιακών εγκυκλοπαιδειών. Είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με την αρχή του wiki. Καθώς βασίζει το περιεχόμενό της στους χρήστες του διαδικτύου, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμμετέχει. Στα ελληνικά επικράτησε το Βικιπαίδεια αντί του Ουικιπαίδεια, γιατί δεν υπάρχει ελληνική λέξη που να ξεκινά από “Ουι” πέραν του ξενόφερτου “Ουίσκι”, και ο όρος Βικιπαίδεια ακούγεται πιο φυσικός ως ελληνική λέξη.

Πηγή: https://www.lifesteps.gr/

Η Βικιπαίδεια είναι ανοιχτή σε όλους, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, εθνικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό, ηλικία, ή ειδικότητα/επάγγελμα. Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει. Οι βασικές λειτουργίες της βασίζονται σε τρεις αρχές: ουδετερότητα, όχι πρωτότυπη και επαληθευσιμότητα.

Ξεκινώντας στη Βικιπαίδεια

Αρχικά, στα πλαίσια του μαθήματος Εκπαιδευτική Τεχνολογία – Πολυμέσα στη Διδασκαλία της Βιολογίας, ανέλαβα το ρόλο του συντάκτη της προσωπικής μου σελίδας και μετέπειτα την προσθήκη ενός νέου λήμματος στη βικιπαίδεια. Για το λόγο αυτό, δημιούργησα προσωπικό λογαριασμό με όνομα χρήστη Kitra23. Μετά την εγγραφή μου στη https://el.wikipedia.org/ ακολούθησε η ανάρτηση 2 σελίδων.

Εικόνα 1: Εγγραφή στη Βικιπαίδεια

1η εργασία στη Βικιπαίδεια

Στην πρώτη σελίδα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες στην προσωπική μου σελίδα ανήρτησα δύο ενότητες:

1η Ενότητα: Προφίλ του χρήστη.

Με σύντομο και περιεκτικό τρόπο, περιέγραψα το τομέα δραστηριοποίησης μου και εισήγαγα τους επισκέπτες της σελίδας μου στους τομείς με τους οποίους θα ασχοληθώ στο μέλλον.

2η Ενότητα: Γιατί οι ΤΠΕ βοηθούν στη Διδακτική της Βιολογίας;

Περιέγραψα τα πλεονεκτήματα χρήσης της ΤΠΕ στη διδασκαλία της Βιολογίας και για να αποδοθεί το περιεχόμενο με εύληπτο και κατανοητό τρόπο, ενσωμάτωσα παραπομπές, επικεφαλίδες, παραγράφους, πολυμεσικά στοιχεία (εικόνες, pdf) και εξωτερικούς και εσωτερικούς συνδέσμους σε πηγή της Βικιπαίδειας.

Εικόνα 2: Η προσωπική μου σελίδα στη Βικιπαίδεια.

2η εργασία στη Βικιπαίδεια

Στη δεύτερη σελίδα, που δημιούργησα και αφού είχα αποχωρήσει από την προσωπική μου σελίδα, ήρθε η ώρα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, κάνοντας μια πραγματική συνεισφορά. Συγκεκριμένα, έφτιαξα μια σελίδα για την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, αφού πρώτα μελέτησα τον οδηγό της Βικιπαίδειας, για νέους χρήστες.

Έπειτα, ανέπτυξα το λήμμα «Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων: ΠΕΒ» προσθέτοντας 4 ενότητες και 2 υποενότητες, μαζί με φωτογραφικό υλικό, αρχεία και εξωτερικούς συνδέσμους.

Εικόνα 4: Η ιστοσελίδα της ΠΕΒ στη Βικιπαίδεια

Συνολική συνεισφορά στη Βικιπαίδεια

Συνοψίζοντας, τη συνολική μου συνεισφορά στη Βικιπαίδεια, μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *