Εννοιολογικοί χάρτες

Ένας εννοιολογικός χάρτης είναι ένα διάγραμμα που απεικονίζει γραφικά τη συσχέτιση μεταξύ διαφόρων εννοιών. Οι εννοιολογικοί χάρτες είναι ένας τρόπος αναπαράστασης ενός κάποιου πεδίου γνώσεων (όταν η συσχέτιση που απεικονίζεται είναι επιστημονικά ακριβής). Υπάγονται στα συστήματα εννοιολογικής χαρτογράφησης στα οποία εκτός από τους εννοιολογικούς χάρτες ανήκουν και οι νοητικοί χάρτες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζουν με διαγράμματα που έχουν στόχο την απεικόνιση της…

Read More

Αρχεία wiki: Οι δυνατότητές τους και η χρήση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το wiki είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία επιτρέπει σε πολλούς χρήστες της να προσθέτουν, να τροποποιούν ή να διαγράφουν το περιεχόμενο ενός διαδικτυακού αρχείου σε συνεργασία μεταξύ τους. Σε ένα αρχείο wiki το περιεχόμενο δημιουργείται από πολλούς χρήστες σε συνεργασία μεταξύ τους, καθένας από τους οποίους μπορεί να προσθέσει, να διαγράψει και να τροποποιήσει…

Read More

Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση με την χρήση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Moodle – Μία απλή εφαρμογή της στην διδασκαλία της ενότητας “Έκφραση της γενετικής πληροφορίας”.

Το Moodle είναι ένα ελεύθερο λογισμικό διαχείρισης μαθημάτων (Course Management System) και ένα σύστημα διαχείρισης μάθησης (Learning Management System – LMS), ή, πιο απλά, ένα πακέτο λογισμικού για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών μαθημάτων μέσω Διαδικτύου, που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Δημιουργήθηκε το 1999 από τον Αυστραλό Martin Dougiamas ως τμήμα του PhD του και σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για…

Read More

Η μικρή συνεισφορά μας στην “Βικιπαίδεια”

Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, το οποίο λειτουργεί με την αρχή του wiki. (Το wiki είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέτουν, να τροποποιούν ή να διαγράφουν το περιεχόμενό της σε συνεργασία με τους άλλους).  Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που…

Read More

Η εφαρμογή του διδακτικού μοντέλου 5Ε στην διδασκαλία της φυσικής επιλογής

ΔΠΜΣ «Διδακτική της Βιολογίας» Ακαδημαϊκό Έτος: 2020-2021 Τμήμα Βιολογίας & Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ Στόχος της ανάρτησης αυτής είναι η γνωριμία με το διδακτικό μοντέλο 5Ε, ένα μοντέλο διδασκαλίας το οποίο βασίζεται στις αρχές του εποικοδομητισμού και της διερευνητικής μάθησης, δηλαδή ενθαρρύνει τους μαθητές να ανακαλύψουν την νέα γνώση βασιζόμενοι σε δικές τους εμπειρίες…

Read More

Λίγες πληροφορίες για εμένα

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου ιστολόγιο, το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Διδακτική της Βιολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ας συστηθώ λοιπόν. Ονομάζομαι Φραντζέσκα Στουρνάρα και είμαι πτυχιούχος του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2004). Από το 2010 εργάζομαι ως αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε διάφορα…

Read More

Hello world!

Καλώς ήλθατε στο ΜΔΕ – Διδακτική της Βιολογίας Ιστότοποι. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε να γράφετε!

Read More