Νέο είδος χταποδιού που μοιάζει με αξιαγάπητο φαντασματάκι

images8Σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες απαραίτητος σχεδόν πάντα σ’ ένα μάθημα καθίσταται ο προοργανωτής που εισήγαγε ο Ausbel. Είναι το τμήμα του μαθήματος που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών, θα τα εισάγει στις νέες έννοιες και θα τα προβληματίσει. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη διδασκαλία άγνωστων ή  δύσκολων θεμάτων και  λειτουργεί σαν “σκαλωσιά” ένταξης και συσχέτισης των νέων στοιχείων. Η προργανωτική στρατηγική έχει θετικά αποτελέσματα στην κινητοποίηση των μαθητών, στην ενεργό τους συμμετοχή και δίνει έμφαση στην αλληλεπίδραση τους με τον καθηγητή. Σαν προκαταβολικός οργανωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κείμενο. ένας εννοιολογικός χάρτης ένα video κλπ.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ένα video της ανακάλυψης ενός καινούργιου ζωικού είδους. Η προβολή του στην τάξη, συνοδευόμενη με τις κατάλληλες ερωτήσεις ή φύλλο εργασίας,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προοργανωτής στην ενότητα της οικολογίας ή της εξέλιξης αναφορικά με τις προσαρμογές των ειδών στο περιβάλλον τους.

Προοργανωτής


Πρόκειται ίσως για το πιο φιλικό φάντασμα που έχουμε δει ποτέ. Ο λόγος για ένα λιλά χταπόδι, άγνωστο μέχρι στιγμής στην επιστήμη, που πρόσφατα «συνέλαβε» η κάμερα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Πηγή: National Geographic

Το μικροσκοπικό χταπόδι εντοπίστηκε βορειοανατολικά του νησιού Νέκερ στο αρχιπέλαγος της Χαβάης στις 27 Φεβρουαρίου, όταν το πλοίο του ΝΟΑΑ, «Okeanos Explorer» έκανε την πρώτη αποστολή της χρονιάς. Το τηλεχειριζόμενο όχημα του πλοίου (ROV) επέβλεπε την άγρια ζωή της περιοχής, όταν εντόπισε το χταπόδι σε απόσταση 2,5 μιλίων από την επιφάνεια της θάλασσας. «Το ζώο αυτό δεν υπήρχε σε κανένα δημοσιευμένο αρχείο και επρόκειτο για την βαθύτερη παρατήρηση που έγινε ποτέ γι’ αυτό το είδος των κεφαλόποδων», έγραψε στην ιστοσελίδα του οργανισμού ο επιστήμονας Michael Vecchione. Το χταπόδι, το οποίο στερείται χρωστικής ουσίας και μοιάζει λιγότερο μυώδες από τα περισσότερα, είναι ένα καινούριο είδος. Ο Michael Vecchione πιστεύει ότι αυτό το μικρό χταπόδι μπορεί να ζήσει σε βάθη ρεκόρ.

Πηγή: Washington Post

5 thoughts on “Νέο είδος χταποδιού που μοιάζει με αξιαγάπητο φαντασματάκι”

    1. Μπορει να χρησιμοποιηθει ως αφορμηση στην ενοτητα της εξελιξης της βιολογιας γ λυκειου για τη διδασκαλια της φυσικης επιλογης. (Μεγαλο βαθος θαλασσας με ελλειψη φωτος ειναι παραγοντας που μπορει να επιτρεψει την επιβιωση ατομων και τελικα τη δημιουργια ειδων χωρις χρωμα)

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη!! Μπράβο που το βρήκες και μας το παρουσίασες!!

  2. Πώς η τεχνολογία μας πάει όλο και παραπέρα!! Έξυπνη σύνδεση με την ενότητα εξέλιξης..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar