Η wikipedia είναι μια πλατφόρμα που είναι γνωστή σε όλους μας. Τα καλά της είναι χιλιάδες και τα άσχημά της, άλλα τόσα. Είναι ένας ιντερνετικός χώρος στον οποίο μπορεί ο καθένας να συμβάλει ώστε να φτιαχτεί μια πλήρης διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστη και απλή, ώστε ο καθένας να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει. Φυσικά δεν θα πρέπει να γίνεται ασυνείδητη χρήση της και θα πρέπει να ακολουθούνται ορισμένες προδιαγραφές ώστε να μην χάνεται η αξιοπιστία της. Η χρήση έγκυρων και αξιόλογων πηγών για τα κείμενα που ανεβάζουμε, είναι ύψιστης σημασίας.

Με αφορμή το μεταπτυχιακό “Διδακτική της Βιολογίας”, μας δόθηκε η ευκαιρία να φτιάξουμε ομάδες με τις οποίες θα αναλάβουμε να αναπτύξουμε ένα λήμμα που λείπει από την Wikipedia, ώστε να εξοικειωθούμε με τις δυνατότητες που προσφέρει η εν λόγω πλατφόρμα.

Το λήμμα το οποίο ανέλαβε η ομάδα μου ήταν αυτό της Αερόβιας Αναπνοής και το οποίο μέχρι πρότινος ήταν παντελώς άδειο. Η αερόβια αναπνοή είναι μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και γενικότερα των ευκαρυωτικών οργανισμών, καθότι αποτελεί την πηγή παραγωγής ΑΤΡ (ενέργειας) και αναγωγικής δύναμης μέσα στα κύτταρα. Βασικό συστατικό της είναι το οξυγόνο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να επιτελεστεί. Η αερόβια αναπνοή διακρίνεται σε 3 βασικά set αντιδράσεων που έχουν μελετηθεί εκτενώς:

  1. την γλυκόλυση,
  2. τον κύκλο του κιτρικού οξέος (γνωστός και ως κύκλος Krebs)
  3. την οξειδωτική φωσφορυλίωση.

Για την συμπλήρωση του λήμματος, κάθε άτομο από την ομάδα μας ανέλαβε να αναπτύξει μία από τις παραπάνω αντιδράσεις, ώστε το τελικό κείμενο να περιέχει βασικά στοιχεία από όλα τα βήματα της επιτέλεσης της αερόβιας αναπνοής.

Απλουστευμένο σχέδιο του κύκλου του Krebs, μέσω το οποίου παράγεται αναγωγική δύναμη. Πηγή φωτογραφίας: http://www.iridaspa.gr/o-kuklos-tou-krebs

Παρατίθεται σύνδεσμος, μέσω του οποίου μπορείτε να παρακολουθείτε το ιστορικό των αλλαγών που υφίσταται το άρθρο που η ομάδα μου προσέθεσε στη wikipedia.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *