Πλαστικό, το πιο “αχώνευτο” υλικό!

Ένα σοβαρό φαινόμενο πλαστικής ρύπανσης προέρχεται από προϊόντα που μπορεί να θεωρούμε εντελώς ακίνδυνα και βρίσκονται μέσα στο ίδιο το μπάνιο μας. Γνώριζες ότι οι κρέμες απολέπισης, πολλές οδοντόπαστες, ακόμα και μερικά είδη μέικ-απ, λιπ-γκλος και βερνίκια νυχιών περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικούς κόκκους πλαστικού που συμβάλλουν στην πλαστική ρύπανση των υπόγειων υδάτων και των θαλασσών μας και στο τέλος καταλήγουν στο πιάτο μας μέσω της τροφικής αλυσίδας;

“Αυτοί οι πλαστικοί μικρόκοκκοι όντως βοηθούν στην απολέπιση του δέρματος”

Συγκεκριμένα, περίπου 350000 πλαστικοί κόκκοι μπορεί να υπάρχουν μέσα σε ένα σωληνάριο καθαριστικού προσώπου, ενώ περίπου 1147 διαφορετικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής έχουν μέσα στα συστατικά τους αυτούς τους κόκκους. Οι βιομηχανίες καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής υγιεινής τους προτιμούν από τους φυσικούς κόκκους γιατί είναι φθηνότεροι και πιο λείοι, οπότε μπορούν να χρησιμοποιούνται συχνότερα συμβάλλοντας έτσι στη συχνότερη κατανάλωση των προϊόντων που τους περιέχουν.

Οι πλαστικοί κόκκοι ή, αλλιώς, τα μικροπλαστικά, αφού ξεπλυθούν από το πρόσωπο και το σώμα μας περνούν μέσα από το αποχετευτικό σύστημα γιατί είναι υπερβολικά μικροί για να συγκρατηθούν από τα φίλτρα και καταλήγουν στις θάλασσες, τα ποτάμια και τα υπόγεια ύδατα. Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι στη συνέχεια γίνονται σφουγγάρι τοξικών ουσιών, με αποτέλεσμα κάθε τέτοιος κόκκος να είναι έως και ένα εκατομμύριο φορές πιο τοξικός από το νερό που υπάρχει γύρω του. Η συνέχεια γνωστή: τα ψάρια και τα θαλάσσια ζώα τους καταπίνουν μαζί με τις τοξικές ουσίες που συσσωρεύονται σε αυτούς και τελικά φθάνουν μέχρι το πιάτο μας μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Σε αυτό το εξαιρετικό animation βίντεο της οργάνωσης The Story of Stuff Project μπορείτε να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει με αυτούς τους κόκκους με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο:

Η οργάνωση The Story of Stuff μαζί με άλλες στην Αμερική παλεύουν για τη θέσπιση νόμων που απαγορεύουν τη χρήση πλαστικών κόκκων σε προϊόντα και υποχρεώνουν τις βιομηχανίες να τα αντικαταστήσουν με κόκκους φυσικής φυτικής προέλευσης όπως π.χ. από αμύγδαλο ή καρύδι. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι και μία πολύ πρόσφατη νίκη: η Καλιφόρνια ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ότι ψηφίζει νόμο απαγόρευσης όλων των πλαστικών κόκκων. Ταυτόχρονα παρόμοιες ρυθμίσεις προωθούνται και σε χώρες της Ευρώπης ενώ πολλές γνωστές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρουν τους πλαστικούς κόκκους από τα προϊόντα τους.

Προς επίρρωση των παραπάνω, μπορείς να παρακολουθήσεις και το επόμενο σχετικό animation από το εξαιρετικό TedEd :

Τώρα το επόμενο που έχεις να κάνεις είναι να κοιτάς πάντα τα συστατικά καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής υγιεινής και να τα αποφεύγεις αν περιέχουν: polyethylene (PE), polypropylene (PP), polyethylene terephthalate (PET), polymethlyl methacrylate (PMMA) και nylon. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το να ενημερώνεις φίλους και γνωστούς για όσα έμαθες σήμερα για τα μικροπλαστικά, ώστε να πούμε ένα συλλογικό αντίο στους άκρως επικίνδυνους αυτούς κόκκους.

RaceforWater_Pollution_ChristophneLaunay_web

Πηγή ορισμένων πληροφοριών

 

8 thoughts on “Πλαστικό, το πιο “αχώνευτο” υλικό!”

  1. Κατατοπιστικό και πολύ καλά δομημένο άρθρο για ένα θέμα άγνωστο στον περισσότερο κόσμο!

    Reply
  2. Πολλές χρήσιμες πληροφορίες για πράγματα που σίγουρα δε γνωρίζαμε οι περισσότεροι για τις καθημερινές μας συνήθειες! Μπράβο!

    Reply
  3. Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο, και οι πληροφορίες πολύ σημαντικές. Πολύ καλή δουλειά γενικά. Μπράβο Αμαλία!

    Reply

Leave a Comment