Αξίζει το… τσίμπημα;

Πάω στοίχημα πως η πρώτη σου σκέψη, όταν ήσουν πιτσιρίκι και άκουγες για εμβόλια, ήταν αυτή:

5δολλαρσ_απειλη

Αλλά ακόμα κι αν δεν ανήκες στα σκανταλιάρικα πιτσιρίκια, είμαι σχεδόν σίγουρη πως κάθε φορά που επισκεπτόσουν τον παιδίατρο για κάποιο εμβόλιο, δεν ήταν και η αγαπημένη σου μέρα. Σίγουρα, όμως, ήταν η τυχερή σου. Γιατί, αν ήξερες πόσοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ακόμα και σήμερα, από ασθένειες που δεν θα απειλήσουν ποτέ τη δική σου ζωή, χάρη στο αντίστοιχο εμβόλιο που είχες κάνει κάπου κάποτε, θα μετάνιωνες για όλες εκείνες τις τσιρίδες και τα κλάματα που πιθανόν να έχεις ρίξει. Ο εμβολιασμός είναι ένας τρόπος πρόληψης των μολύνσεων, χορηγείται δηλαδή προληπτικά, πριν αρρωστήσουμε, και ανήκει στην ενεργητική τεχνητή ανοσία του οργανισμού μας.

Η ανοσία είναι η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να αναγνωρίζει οποιαδήποτε ξένη προς αυτόν ουσία και να αντιδρά για να την εξουδετερώσει, παράγοντας εξειδικευμένα κύτταρα και κυτταρικά προϊόντα, όπως είναι τα αντισώματα. Στην ενεργητική φυσική ανοσία, ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με τον παθογόνο μικροοργανισμό (αντιγόνο) και παράγει τα αντίστοιχα αντισώματα για να τον αντιμετωπίσει. anosia_Στην περίπτωση της ενεργητικής τεχνητής ανοσίας, χορηγούμε στον οργανισμό ποσότητα εμβολίου, δηλαδή μια ποσότητα νεκρών ή εξασθενημένων μικροοργανισμών ή τμήματα αυτών. Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν χάσει την παθογένειά τους, γι’ αυτό και δεν εμφανίζουμε τα συμπτώματα της ασθένειας ούτε τη μεταδίδουμε, ωστόσο έχουν διατηρήσει την ανοσογένειά τους, έτσι ενεργοποιείται η ανοσοβιολογική απάντηση του οργανισμού και παράγονται τα αντίστοιχα αντισώματα. Όταν, λοιπόν, σε κάποια στιγμή της ζωής μας έρθουμε σε φυσική επαφή με τον συγκεκριμένο παθογόνο μικροοργανισμό, δε θα νοσήσουμε, αφού θα ενεργοποιηθούν τα κύτταρα μνήμης, τα οποία θα παράγουν γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες τα κατάλληλα αντισώματα. Αν έχεις όρεξη, μπορείς να δεις και μια σχετική παρουσίαση, η οποία αφορά το αντίστοιχο μάθημα για την ενεργητική τεχνητή ανοσία, της Βιολογίας Γενικής Παιδείας για τη Γ’ Λυκείου.

Το animation από το TedEd είναι άκρως διαφωτιστικό και διασκεδαστικό και έχει και ελληνικούς υπότιτλους, αν το επιθυμείς!

Τελικά, αξίζει το τσίμπημα;

Υ.Γ. Και αν ακόμα δεν ξεπέρασες τη φοβία της βελόνας, μπορείς να αποφορτιστείς με ένα όμορφο τραγούδι από ένα συνονόματο συγκρότημα, τους Vaccines.

5 thoughts on “Αξίζει το… τσίμπημα;”

  1. Αν διάβαζε η Michaela το άρθρο ίσως τα πήγαινε καλύτερα με την γιατρό της!

    Reply
    • Δεν κάθισε με τη σωστή δασκάλα έχεις δίκιο… Παρόλ’ αυτά πιστεύω πως είναι λίγο υπερβολική στην αντίδραση της και το κάνει περισσότερο για να τραβήξει τα βλέμματα…

      Reply

Leave a Comment